Квартет Сезони и Румен Статков подариха запомняща се вечер на почитателите на изкуството. Снимки Десислава Георгиева и Авторът

Квартет Сезони и Румен Статков подариха запомняща се вечер на почитателите на изкуството. Снимки Десислава Георгиева и Авторът

Музиката и рисуването се съчетава уникална симбиоза на бургаския фестивал "Музикални зографи". Под акомпанимента на мандолинения квартет „Сезони“ художникът Румен Статков вдъхна живот на нови акварели. Събитието беше част от тридневния фестивал. То се проведе в зала "Петя Добарова" на културен център "Морско казино" с финансовата подкрепа на фонд "Култура" на Община Бургас.

Бургазлията и виртуоз с четката Румен Статков откри събитието като разказа повече за взаимовръзката между неговото творчество и музиката. Срещата на тези два свята намира своето начало през далечната 1994 година, когато по покана на Нери Терзиева и Хачо Бояджиев Статков рисува в БНТ на стъкло на фона на изпълнение на ансамбъл "Филип Кутев" и Борис Христов. От тогава до днес художникът не спира да черпи вдъхновение и да намира огледало на своето творчество в света на музика - двете се оказват очаквано добра комбинация. През годините Статков рисува под звуците на оперни изпълнения, на струнни квартети, на симфонични оркестри и други.

В последната фестивална вечер художникът създаде серия от акварели, докато публиката се наслаждаваше на музикални произведения, изпълнени от мандолинения квартет "Сезони" - Пламен Маслев, Евдокия Бобоцова, Росен Балкански и Милен Джуров. Артистите показаха пред присъстващите безграничността на изкуството, както и своето собствено майсторство, а мотото на вечерта беше: "Не красотата, а изкуството ще спаси света".

Първата част на концерта започна с изпълнение на сюита от три части на Телеман, докато в своята втора пиеса квартетът отведе публиката на юг с помощта на произведението "Севиля" на испанския композитор Исак Албенис, който черпи вдъхновение от фолклорния жанр фламенко.  Неочаквана беше следващата част от програмата. Музикантите изненадаха с преработка на композитора Никос Харизанос на два характерни гръцки танца, а именно "Песен на младоженци" и "Хасапико" (касапско хоро). За следващата пиеса зрителите отидоха на гости в южната ни съседка, запознавайки се с творчеството на Никос Скалкотас. Вдъхновен от гръцките музикални традиции, композиторът и модернист взима мотиви от различни региони и създава цикъл от 33 гръцки танца.

Петото и най-дълго произведение в концерта е и най-личното за квартет "Сезони", тъй като негов композитор е самият Росен Балкански. Той разказа за създаването на "Концертино рапсодия" по повод испански фестивал през 2004 година. Макар че тогава квартетът е бил в различен състав, Балкански определи момента като "красиво завръщане". Последва трогателна интерпретация на "Паладио" на Карл Дженкинс, а за завършек на вечерта музикантите зарадваха публиката с познатата от филма "Усещане за жена" творба - "Пор уна кабеза".

Любителите на изкуството имаха възможност още веднъж да се потопят във вълшебната атмосфера на събитието чрез акварелите на Румен Статков, които художникът умело бе създал под съпровода на мандолините и китарите. За експеримента и дали колаборацията между двете на пръв поглед противоположни изкуства е успешна Статков сподели, че музиката винаги му е помагала, а нейния отпечатък можем да открием в цветовете, с които той рисува.

автор - стажант - репортер Антоана Кирова

 

 

Галерия