MedK

MedK

На пищна церемония Медицинският изпрати 105 нови лекари на университета, под звуците на студентския химн Gaudeamus igitur, изпълнен на живо на най-големия орган в България от Кристиян Иванов. Преди връчването на дипломите и наградите, се състоя тържествена церемония по предаването на жезъла – символ на университета и ректорската институция. Цялата изява бе повече от тържествена и вълнуваща, допълнена от специалните тоги, в които бяха облечени представителите на ръководството и напомняше средновековните рицарски обети на посвещаването на новите членове.

След това академично слово изнесе ректорът проф. д-р Красимир Иванов, дмн. С него той насърчи младото лекарско попълнение, на което предстои утвърждаването в професията и живота, "да не тръгват по утвърдените пътеки, а всеки да остави своя следа, която другите да следват". Друг тържествен момент, предхождащ дипломирането, бе полагането на Хипократовата клетва. Всички дипломанти станаха на крака и повтаряха заветните слова, произнесени от декана на Факултета по медицина доц. Д-р Радослав Радев, дмн. Приятна изненада за всички присъстващи бе поздравлението на известния Анатоли Вапиров, който изпълни на тенор саксофон две джаз пиеси от своя световно известен репертоар.
Последва и кулминацията: връчването на дипломите от ректора проф. д-р Красимир Иванов, дмн. Медицинската Алма Матер изпрати 105 абсолвенти от випуск 2012. 25 от тях завършиха медицина с отличен успех над 5.50. Първенец бе Иван Тризлов, от Варна, който е пълен отличник още от кандидатстудентските изпити, през семестриалните оценки до държавните изпити. Не случайно той бе удостоен и със статуетката Златен Хипократ, която се връчва само на най-заслужилите. Пред представителите на медиите той отново благодари на своите преподаватели за отличното образоване, което е получил в Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов” във Варна. Временно ще отпътува за Германия, където е неговата приятелка. Там ще специализира ортопедия и травматология, но предвижда да се върне в България, като достойно попълнение на екипите в Университетската болница „Света Марина”. Приветствие поднесе и заместник-кметът доц. Д-р Христо Бозов, както и парична награда от кмета Кирил Йорданов в размер на 1000 лева. Той съобщи на аудиторията и приятната новина, че майката на отличника на випуска днес има двоен празник, защото отбелязва и рождения си ден. 
Три работни места по образна диагностика, хирургия и ортопедия предостави доц. Д-р Жанета Георгиева, дмн, изпълнителен директор на УМБАЛ "Света Марина". Парична награда връчи на една от отличничките и управителят на Специализираната АГ болница д-р Радослав Минков. Грамоти на отличните бяха връчени и от председателя на БЛС – Варна д-р Светлин Митев. Най-изявеният в университета спортист в този випуск Живко Киров, получи от проф. Иванов купа, която е още едно попълнение към спечелените досега заслуги в спортния турнир "Купата на ректора".
Трима чуждестранни студенти изнесоха благодарствени слова към преподаватели, родители и колеги. Това бяха д-р Хауау Хаяту от Нигерия, д-р Саид Ерик от Турция и д-р Александра Георгиева от Македония. Всички дипломанти с отличен успех получиха и плакета на университета. Щипка хумор, усмивки и бурни аплодисменти съпроводиха представянето на двете двойки, които създадоха свои семейства по време на обучението. Д-р Мария и Евгений Нешкински и д-р Мартина и Кристиян Шмидт получиха от ректора специална награда.
Под съпровода на неувяхващия евъргрийн на "Queen" – "We are the champions" дипломираните вече лекари отново се качиха на сцената, този път да демонстрират края на студентския живот с хвърлянето във въздуха на шапките, символ на висшето образование в МУ – Варна. Отново под звуците на живото изпълнение на орган на студентския марш бе изпратено Академичното ръководство.
Днес+