Правителството ще продължи усилената си работа и през следващата година, за да може да се премине и към следващата фаза – отпадане и на сухопътните граници, заяви премиерът Денков (в средата). Снимка Министерски съвет

Правителството ще продължи усилената си работа и през следващата година, за да може да се премине и към следващата фаза – отпадане и на сухопътните граници, заяви премиерът Денков (в средата). Снимка Министерски съвет

България и Румъния ще се присъединят към Шенгенското пространство на два етапа. Парламентът в Нидерландия вече свали ветото си, а Австрия даде принципната си подкрепа. Преговорите продължават и при постигане на окончателно съгласие в края на март ще отпадне контролът по въздушните и морските граници. Правителството ще продължи усилената си работа и през следващата година, за да може да се премине и към следващата фаза – отпадане и на сухопътните граници. Това стана ясно по време на съвместен брифинг на премиера Николай Денков, вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел и министъра на вътрешните работи Калин Стоянов относно напредъка по преговорите за Шенген.

"Влизането в Шенген ще се осъществи с този акт, защото влизането в зоната Шенген на първо място дава достъп до информация и процедури, които се прилагат. То ще бъде двуетапно, но доверието, което получаваме, ще се реализира сега - с отварянето на морските и въздушните граници. Ако няма някакви изненади, следващият етап трябва да последва първия", заяви министър-председателят.

До момента не е обсъждана дата, свързана с отварянето и на сухопътните граници. Целта е такава да бъде фиксирана през следващата година. "За нас е важно 2024 година да бъде годината, в която ще продължим да показваме резултати, и със сътрудничество с Австрия да преминем към следващата фаза. Така че за нас това остава цел в преговорите - през 2024-а да има дата за премахване на бариерите и за сухопътните граници", обясни вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

Денков подчерта, че в хода на преговорите Австрия помага на България и на други гранични за Европейския съюз държави, настоявайки Европейската комисия да ги подпомогне с финансиране, с технически средства, с експерти. И в това отношение интересът на Австрия съвпада и с интереса на България. "Ние също искаме да укрепим по-добре нашите външни граници, така че няма сериозно разминаване в целите. Има разминаване в това как да бъдат фазирани процесите на укрепване на границите и отпадане на сухоземните вътрешни граници. Това е процесът на преговори, който тече от известно време насам и ще продължи и през следващата година", заяви премиерът. Той допълни, че на този етап не се предвижда облекчаване на сухопътните граници между България и Румъния. В рамките на преговорите с Австрия се обсъжда как контролът между страната ни и северната ни съседката да бъде прецизиран и филтрите да работят добре, за да не бъдат пропускани мигранти през нашите граници.

За укрепването на границата има роля стартиралият през март пилотен проект, по който са постигнати успехи в борбата с нелегалния мигрантски поток. Очаква се той да продължи и в бъдеще.

"Изключително доволен съм от постигнатото и свършеното до момента", заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Той посочи, че резултатът от дейностите на служителите на МВР е фиксиран в доклада от последната мисия относно прилагането на Шенгенското законодателство от България. Той показва, че страната ни прилага изцяло Шенгенското законодателство и показва висока степен на ангажираност в осигуряването на ефективен отговор на миграционния натиск и свързаните с него предизвикателства.

За напредъка по преговорите за присъединяването на страната ни към Шенген роля има и Народното събрание, което прие законови промени за установяване на върховенство на правото в България. Без тях Нидерландия нямаше да вдигне ветото си.