snimka

snimka

"Набуко" и "Турандот" в програмата на "Летни музикални празници"

, Камен Чанев, Бойко Цветанов, Йоана Железчева, Нико Исаков, а част от спектаклите ще дирижира директорът на Русенската опера Найден Тодоров, съобщи директорът на Държавна опера Бургас Александър Текелиев по време на съвместна пресконференция със зам.-кмета по култура Йорданка Ананиева.

"Фестивалът се превръща в акцент не само на бургаския, но и на българския музикален живот", каза още Александър Текелиев. Той отправи специална благодарност към Община Бургас, която финансира празниците с 30 хиляди лева и предоставя безвъзмездно Летния театър за репетициите и спектаклите.

Празниците започват на 2 юли, в 21 ч. с операта "Кармен".

Тази година в програмата на Летни музикални празници са по-малко застъпени камерните форми за сметка на зрелищните спектакли като "Дон Карлос", "Турандот", "Аида", "Набуко".

Един от акцентите на фестивала е премиерата на операта "Дон Карлос", която ще се играе на 23 и 25 юли. Именно в нея публиката ще се наслади на изпълнението на световно известния тенор Калуди Калудов.

Традиционно пред бургаските ценители на оперното изкуство ще се представи и Орлин Горанов – тази година в спектакъла "Набуко".

В програмата на тазгодишните музикални празници е включен и концерт на Мария Илиева със симфоничния оркестър на Бургаската опера, както и балетният спектакъл "Ромео и Жулиета" със солисти Галина Калчева и Росен Калев.

Летните музикални празници ще завършат на 31 август с още един премиерен спектакъл – на оперетата "Прилепът". Режисьор на постановката е Ханс Нюенхюис и с нея Бургаската опера бе на турне в Холандия и Белгия през февруари. Постановката е интересна, направена с много смях и изглежда като рок-спектакъл, поясни Александър Текелиев. С това заглавие ще се открие и новият сезон на Държавна опера Бургас.

Билети за музикалните празници ще се продават на касата на операта на улица "Климент Охридски" 2, на цени 5,8 и 10 лв.