В ОУ Св. княз Борис I има вход за влизащи и вход за излизащи. Снимки Черноморие-бг

В ОУ Св. княз Борис I има вход за влизащи и вход за излизащи. Снимки Черноморие-бг

Над 100 души чакат под дъжда, за да гласуват в бургаското училище "Княз Борис I". Лошото време и пандемията от корона вирус не уплаши имащите право на глас. В училището бе създадена и организация, така че да се спазват противоепидемичните мерки. Тези, на които им предстоеше да гласуват влизаха в сградата от един вход, а тези, които вече бяха пуснали бюлетина излизаха от друг вход. Целта бе да не се смесват двата потока и да се спази дистанцията между хората.

В една от секциите възникна проблем с машината. Членовете на СИК-а повече от 30 минути се опитваха да го отстранят, за да може хората, които желаят да гласуват машинно да го направят. След като не успяха да се справят със задачата, потърсиха помощ. А хората бяха принудени да гласуват с хартиена бюлетина, за да увеличава опашката пред секцията.

Пандемията не спира желаещите да гласуват в Бургас

В Бургас и региона са разкрити 738 секционни комисии, като в община Бургас техният брой е 339. 131 от всички СИК-ове в областта са с под 300 избиратели в тях. Само в тях няма да има машинно гласуване. На останалите места гласоподавателите могат да избират как да упражнят правото си на глас - с хартиена бюлетина или чрез машина.

Разкрити са и 3 СИК за трудно подвижни избиратели, те се намират в Бургас, Карнобат и Поморие. 16 са подвижните комисии, които дават право на карантинираните да упражнят правото си на вот. Всяка комисия се състои от трима членове, които са екипирани с нужното облекло. Тези комисии са в Бургас, Айтос, Карнобат, Руен, Сунгурларе.

17 са СИК в болници и в затвора, а СИК в Ковид отделения са 9 и те са в Бургас, Айтос, Карнобат и Поморие.

На 4-ти април българските граждани в страната и чужбина избират кои ще са новите 240 народни представители, които ще влязат в 45-то Народно събрание.

Изборният ден започва в 07.00 часа и ще продължи до 20.00 часа.

19,16% е избирателната активност в Бургаско по обяд

В Приморско и Царево с най-висока активност до 12.00 часа

Галерия