Милена Лакова избра да гласува машинно, както го е направила и на изборите за ЕП през 2019 година. Снимки Черноморие-бг

Милена Лакова избра да гласува машинно, както го е направила и на изборите за ЕП през 2019 година. Снимки Черноморие-бг

Пандемията не спира желаещите да гласуват в Бургас, установи проверка на сайт "Черноморие". Опашки от имащи право на глас се извиваха пред секционните комисии в СУ "Св. св. Кирил и Методий" по обяд. Пред повечето секции в училището се спазваше дистанцията от метър и половина, пред някои обаче разстояние между чакащите нямаше. Навсякъде бяха осигурени дезинфектанти, така че гласувалите да могат да ги използват преди и след като са пуснали бюлетината. В секциите има и ръкавици, но до тях почти никой не прибягваше.

"Пандемията не ме спря, за да гласуват. Нито дъжда. Това е оправдание. Всеки трябва да изрази гражданската си позиция", каза Милена Лакова. Тя и съпругът й гласуват в СИК 032 в СУ "Св. св. Кирил и Методий". В тяхната секция имаше машина и на Европейските избори през 2019 година. Сега машини има във всички секции, в които избирателите са над 300. "И тогава, и сега ще гласувам машинно. Бързо и лесно е", уточни бургазлийката.

581 са избирателите по списък в СИК 032. Към 12.00 часа там бяха гласували над 100 души. 55 бяха избрали трационния начин, за да упражнят правото си на вот - с хартиена бюлетина, 50 гласуваха машинно.

"Въпреки мерките, заради пандемията, гласуването става бързо. Отнема една минута. Няма повече забавяния сега в сравнение с предишните избори", обясниха членове на СИК 032. Пред стаята, където е разположена комисията, стои един от членовете, които призовава гласуващите да спазват дистанция и допуска вътре до двама души.

Повече струпване и неспазване на разстоянието от страна на избиратели имаше пред съседната СИК. Там имащите право на глас са 534, а до обяд правото си бяха упражнили 84 души. Като съотношението между гласувалите с хартиена билютена и машинно бе почти 50 на 50.

В Бургас и региона са разкрити 738 секционни комисии, като в община Бургас техният брой е 339. 131 от всички СИК-ове в областта са с под 300 избиратели в тях. Само в тях няма да има машинно гласуване. На останалите места гласоподавателите могат да избират как да упражнят правото си на глас - с хартиена бюлетина или чрез машина.

Разкрити са и 3 СИК за трудно подвижни избиратели, те се намират в Бургас, Карнобат и Поморие. 16 са подвижните комисии, които дават право на карантинираните да упражнят правото си на вот. Всяка комисия се състои от трима членове, които са екипирани с нужното облекло. Тези комисии са в Бургас, Айтос, Карнобат, Руен, Сунгурларе.

17 са СИК в болници и в затвора, а СИК в Ковид отделения са 9 и те са в Бургас, Айтос, Карнобат и Поморие.

На 4-ти април българските граждани в страната и чужбина избират кои ще са новите 240 народни представители, които ще влязат в 45-то Народно събрание.

Изборният ден започва в 07.00 часа и ще продължи до 20.00 часа.

19,16% е избирателната активност в Бургаско по обяд

В Приморско и Царево с най-висока активност до 12.00 часа

Галерия