Преобладават участниците във възрастова група 5 - 14 г., каза народният певец и член на журито Костадин Михайлов. Снимки Авторът

Преобладават участниците във възрастова група 5 - 14 г., каза народният певец и член на журито Костадин Михайлов. Снимки Авторът

Над 1000 изпълнители идват в Бургас, за да участват във второто издание на Националния фолклорен конкурс "С песните на Златка Ставрева". Той ще се проведе на 14-ти и 15-ти април, събота и неделя, в Културен дом на НХК. Конкурсът се провежда с подкрепата на Община Бургас.

120 индивидуални изпълнители и над 60 групи, дуети, трия и квартети са се записали за участие в тазгодишното му издание. Те са разпределени в следните възрастови групи - при индивидуалните изпълнители - любители - пет възрастови групи, за професионалисти - три групи. При колективните изпълнители - две групи до 18 години и над 18 години.

"Всеки индивидуален изпълнител има на разположение 5 минути, за да представи до 3 куплета от две странджански песни, като задължително едната трябва да е от репертоара на народната певица Златка Ставрева", обясни регламента народният певец Костадин Михайлов, който е инициатор за провеждането на конкурса и член на журито. 

"Целта е да се покаже и съхрани характерната странджанска песен. Това е особено предизвикателство за изпълнителите от вътрешността на страната, тъй като странджанската песен се отличава с богата орнаментика и красивния диалект на Странджа", обясни Златка Ставрева. "Всички странджански песни затрудняват изпълнителите, които не са от този край. Във всяка песен има 5 - 10 диалектни думи, които я правят типична странджанска песен, ако тях ги няма се губи красотата на песента", отговори на въпрос на "Черноморие" Златка Ставрева.

"Чрез този конкурс искаме да опазим традициите, защото както виждате в журито участват познавачи на автентичния странджански фолклор и академични преподаватели", каза зам.-кметът по култура в Община Бургас Диана Саватева, която не крие дълбоката си връзка със Странджа планина, тъй като нейните корени са оттам.

От Община Бургас за втора поредна година подкрепят активно конкурса като предоставят напълно бъзвъзмездно залата на Културен дом на НХК за дните на неговото провеждане и обезпечават озвучаването по време на конкурса и концертната програма. От Общината тази година осигуряват и част от наградния фонд. По регламент ще бъдат връчени първа, втора и трета награда във всяка възрастова група.

Журито е в състав - Златка Ставрева - народна певица, Костадин Михайлов - народен певец, доц. д-р Данка Цветкова - преподавател в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" - Пловдив, гл. ас- д-р Николай Гурбанов - преподавател в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" - Пловдив, Янка Рупкина - народна певица и почетен граждани на Бургас, Манол Михайлов - народен певец и почетен гражданин на Бургас и Ирина Ставрева - народна певица.

Конкурсът "С песните на Златка Ставрева" ще започне в 10.00 часа на 13-ти април и ще продължи до 18.30 часа. В 19.00 часа е началото на концерта с участието на Костадин Михайлов и оркестър за народна музика в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" - Пловдив.

Вторият конкурсен ден е неделя, 14-ти април, а началото ще бъде дадено в 10.00 часа. Очаква се той да приключи към 17.30 часа, а награждаването е планирано за 18.30 часа. От 19.00 часа е концертът с участието на наградените изпълнители.

Чрез него се обогатява и културната програма на Община Бургас, както и се разширява обхвата на туристическия сезон.

Галерия