DSC_3413

DSC_3413

Над 1000 на протест в Бургас. След тока, идва ред и на GSM-те

С плакати "Ловният сезон на ЕРП-та е открит", "EVN out" и скандирания "Мафия", "Долу", "Оставка" бургазлии се събраха до офиса на дружеството на улица "Александровска" в града. Повече от час продължи протеста, който бе охраняван от полицаи, жандармеристи и общински полицаи.DSC_3387DSC_3306

Недоволните палиха сметките си за ток и се подписаха под декларацията с исканията си за промяна в начина на отчитане на електроенергията и премахването на посредниците.

Опитът на Ангел Божидаров (общински съветник от НФСБ) да политизира митинга бе посрещнат от младите хора с освирквания и скандирания "Боклуци, боклуци". Хората не скриха възмущението си, че политици се опитват "да яхнат" протеста им.

"Когато сме бедни и безпътни, когато ни грабят, това е начинът - да излезем на улицата", заяви бургазлия. "Това не е протест само за тока, а за топлото, за мобилните оператори", допълни той.DSC_3330DSC_3324

Протестиращите поискаха разтрогване на договорите с дружествата, които са монополисти в страната и наказателни отговорност за тези, които докараха народа до това положение. Бургазлии искат индивидуални договори с дружествата, възможност да се отказват от доставчика си с едномесечно предизвестие.

"Ако до 22-ри февруари исканията ни не бъдат удовлетворени, ще поискаме оставката на премиера Бойко Борисов", заканиха се те. Според протестиращите правителството трябва да вземе реални мерки за ограничаване на финансовия рекет, който се упражнява спрямо българите.

"Не може фактурата ми за януари да е 590 лева. Отоплявам на ток 78 кв.м. апартамент. За декември платих 180 лева. Разликата в отчетения период е 7 дни, а сумата, която ми взеха е в пъти. При това през този период не съм си бил постоянно у нас", каза пред Chernomorie-bg.com Владимир Павлов. Още докато разбере, колко ще трябва да плати и сумата била дръпната от картовата му сметка.

От сградата на дружеството протестиращите продължиха към сградата на общината, където се разотидоха. И си обещаха другата неделя да са повече.

Текст Десислава Георгиева

Снимки Лина Главинова