Епископската базилика в Пловдив посреща посетителите от днес. Снимки БТА

Епископската базилика в Пловдив посреща посетителите от днес. Снимки БТА

Над 150 птици, розети, кръстове, меандри, геометрични фигури украсяват Епископската базилика на древния Филипопол. Тя отвори днес врати за посетители, след дългогодишни археологически проучвания и реставрация.

Епископската базилика е забележителна по мащаба си сграда. Тя е открита по време на археологически разкопки през 80-те години на XX век. Общата ѝ дължина е 83 м, а ширината  е - 36 м. Тя е функционирала от средата на ІV в. до края на VІ в. и е била най-голямата базиликална сграда за времето си на територията на България и на Балканите. Притежава впечатляваща архитектура с три кораба – централен и два странични, абсида, нартекс и атриум. В централния кораб се е издигал мраморен презвитериум. Размерите, украсата и централното разположение на църквата в близост до форума на античния град свидетелстват за значимостта на християнската общност във Филипопол. По-късно през Средновековието върху нейните руини възниква християнски некропол.

Прекрачвайки прага на ранно-християнския храм се пренасяш в света на мозайки, зидове, колони, съдове. Централният вход е от западната част, където ни посреща мозайка на паун, заобиколен от различни видове птици. Изградена е конструкция от специални стъкла и подстъпи, по които да преминават посетителите на Епископската базилика, за да се потопят в атмосферата на ранно-християнския храм. На площ от 2000 м2 са експонирани мозайки от IV и VI век на два етажа. Интерактивни монитори ни пренасят в света на жителите на Филипопол преди 16 века.

"За мен бе изключително предизвикателство да изпълним проекта на Епископската базилика и да успеем да съхраним артефактите, открити от археолозите в уникалния паметник на културно-историческото наследство от IV век. Сложността на изпълнението на дейностите по консервацията бе свързана с изграждането на метално съоръжение, конструирано само върху 2 бетонни колони, а останалата част е сглобена по външния контур на филипополския храм", сподели главният изпълнител на проекта инж. Камен Генчев. Той уточни, че 5 години заедно с археолози, конструктори и експерти са работили в синхрон за осъществяването му, като са спазили всички мерки за съхранение и експониране на археологическите разкопки. "Изпитвам огромен респект към нашите предшественици – майсторите на храма, съградили преди повече от 16 века знаково за времето си съоръжение с изящни мозаечни фигури и скулптурни орнаменти", посочи инж. Камен Генчев, който преди 4 месеца заедно с екипа на Община Пловдив и фондация "Америка за България" бе удостоен с приза "Сграда на годината".

Безспорно мозайките впечатляват с великолепието си. Те са шедьовър на късно-античното изкуство, който вдъхновява съвременните поколения.

Комплексът разполага и със зони за събития, презентации, лекции, открити уроци, ателиета, пространство за временни експозиции, камерни концерти и дeтcĸa плoщaдĸa. Базиликата притежава и интepaĸтивни eлeмeнти, технологично подпомогнати от исторически възстановки, очила за виртуална реалност и разнообразни дейности, сред които и детска "Зона на откритията".

Базиликата бе открита на официална церемония от посланикът на САЩ в София Херо Мустафа, президентът на фондация "Америка за България" Нанси Шилър и кметът на Община Пловдив Здравко Димитров. На откриването на Епископската базилика присъстваха депутати, кметовете на райони, общински съветници, бизнесмени и общественици.

"Днес тя възкръсва, за да се докоснем отново до нейната красота и величие. Вписването на Базиликата в индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни и природни обекти е неоспорим успех и ще продължим да работим заедно, за да получи това културно наследство най-високата международна оценка", заяви в словото си при откриването кметът на Пловдив Здравко Димитров. Той изрази увереността си, че тя ще се превърне в оживен културен център – привлекателно място за деца и възрастни, пловдивчани и гости от България и света.

Реставрацията и експонирането на уникалния ранно-християнски археологически обект е дело на дългогодишно партньорство между Община Пловдив, Министерство на културата и фондация "Америка за България". Стойността на инвестицията е 16 млн. лева, като 8,2 млн. лева са от фондация "Америка за България", а останалите – от Община Пловдив.

Галерия