Така изглежда картата на страната с прогнозата за днес. Графика НИХМ

Така изглежда картата на страната с прогнозата за днес. Графика НИХМ

Над страната днес ще преобладава облачно време. Преди обяд дъжд ще вали на повече места в западната половина на страната, а след обяд валежи ще има и в Източна България, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. До вечерта валежите в повечето места ще спрат, от запад облачността ще се разкъсва. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад, който след обяд ще се ориентира от запад-северозапад, в Дунавската равнина временно ще се усили. Максималните температури ще са между 11° и 16°, малко по-високи в югоизточната част от страната, в София 10°-11°.

В планините облачността ще бъде значителна и на много места ще има валежи от дъжд, над около 2000 метра дъждът ще се примесва със сняг. По най-високите части ще се образува снежна покривка. До вечерта валежите ще спират, облачността ще се разкъсва. Ще духа умерен и силен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 8°, на 2000 метра - около 2°.

Над Черноморието облачността ще е значителна и след обяд ще има валежи от дъжд, които до вечерта ще спрат. Ще духа до умерен югозападен вятър, след обяд ще започне да се ориентира от запад-северозапад. Максималните температури ще бъдат 15°-18°. Температурата на морската вода ще е 15°-16°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.