Капачките са предадени на фирма, която изкупува пластмаса, а парите ще бъдат преведени по сметката на УМБАЛ. Снимки ГЕРБ

Капачките са предадени на фирма, която изкупува пластмаса, а парите ще бъдат преведени по сметката на УМБАЛ. Снимки ГЕРБ

Над 1 тон (1020 кг.) пластмасови капачки са събрани от бургазлии в "Голямото сърце на Бургас" за два месеца. Капачките са предадени на фирма, която изкупува пластмаса, а средствата оттях ще бъдат преведени по сметка на УМБАЛ - Бургас. Те са предназначени за кампанията на здравното заведение за закупуване на реанимобил за новородени и недоносени бебета. Инициативата е на Отделението по неанатология, а началото й бе дадено преди две години.

"Голямото сърце на Бургас", което бе реализирано по проект на клуб "България за младите" към ГЕРБ в Бургас, от самото начало насърчава хората да пускат пластмасови капачки в металната конструкция, монтирана на площад "Тройката". "Голямото сърце" вече има хиляди последователи в града. Кампанията обхвана и други населени места не само в областта, но и в цялата страна. Сред най-активните участници са деца от учебните заведения, които заедно с класните си ръководители редовно предават големи количества непотребна пластмаса.

Освен с хуманната цел за закупуване на реанимобил, кампанията "Голямото сърце на Бургас" е и в синхрон с усилията, които се полагат за опазване на околната среда и борбата със замърсяване от пластмасови отпадъци. Съгласно новите правила на Европейския съюз, приети чрез Директива миналата година, до 2021 г. ще бъдат забранени пластмасовите чинии, прибори, сламки, дръжките на балони и клечките за уши.

Галерия