Сребърният слитък ще бъде експониран и ще може да се види от днес в музея на НАР Деултум - Дебелт. Снимка НАР Деултум - Дебелт

Сребърният слитък ще бъде експониран и ще може да се види от днес в музея на НАР Деултум - Дебелт. Снимка НАР Деултум - Дебелт

Находки, открити при разкопките на некропола на римската колония Деултум са включени в обща изложба, която ще бъде открита днес в Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките в столицата. Поводът е днешния празник на археолога. "Участваме с експонати от фонда на Националния археологически резерват "Деултум - Дебелт". В изложбата в София ще бъдат показани керамични съдове, стригила с риби, стъклени съдове, които са открити в некропола на колонията", каза за "Черноморие" Красимира Костова - директор на Общински исторически музей в Средец, част от който е и НАР "Деултум - Дебелт".

В музея в Дебелт пък ще бъде експонирана най-новата и безспорно уникална за нашите земи находка - сребърен слитък, датиран от втората половина на II - началото на III век след Христа.

Археолозите от Югоизточна България ще отбележат днешния си професионален празник в Поморие, където ще се проведе традиционната им среща. На нея те ще споделят, какво са проучвали и намерили при разкопките миналото лято, както и какво планират за настоящата година.