Гавриил, Михаил, Пазител - Христос - гласи надписът на сребърния слитък. Снимка НАР Деултум - Дебелт

Гавриил, Михаил, Пазител - Христос - гласи надписът на сребърния слитък. Снимка НАР Деултум - Дебелт

В римската колония Деултум откриха най-ранното доказателство за наличието на християни по нашите земи. Артефактът е открит при проучване на погребение на юноша в некропола на римския град по време на археологическото лято на 2023 година. Става въпрос за сребърен слитък, датиран от втората половина на II - началото на III век след Христа. Датирането на амулета го прави ценен и заради това, че го прави първото споменаване на Христос, първата поява на кръстния знак и най-ранното археологическо свидетелство за християни по българските земи.

На слитъка, навит като руло, се чете текст на старогръцки език: "Гавриил, Михаил, Пазител - Христос". Всяко от имената започва на нов ред, като името на Христос не се е събрало на един ред и последната му буква е добавена отдолу.

Амулетът е изработен от тънко сребърно фолио с правоъгълна форма, върху което с остър инструмент е изписан текста. Слитъкът е навит и е поставен в тръбичка, сложена в калъфче от плат или кожа. Така амулетът е носен като висулка на шията или скътан в дрехите. Той е открит в страни от черепа на юношата и вероятно е бил сложен там по време на погребението му.

Откриването на толкова ранен християнски паметник в римската колония Деултум не е неочаквано, защото тя е първото селище със сигурно засвидетелствана християнска общност и епископ по нашите земи.

Екипът, който работи на терен в колонията и на който се дължат откритите артефакти в музея на НАР "Деултум - Дебелт" са - Красимира Костова - научен ръководител; доц. д-р Иво Чолаков - НАИМ при БАН - зам.-научен ръководител; Добрина Харбалиева, Емил Дакашев и Пламена Дакашева - археолози.

Ценната находка с името на Христос ще бъде изложена във витрините на НАР "Деултум - Дебелт" по повод Деня на българската археология - 14-ти февруари.