Спечелихме домакинството на Световното за юноши старша възраст, което ще се проведе за първи път у нас, каза Андрей Тодоров. Снимка Авторът

Спечелихме домакинството на Световното за юноши старша възраст, което ще се проведе за първи път у нас, каза Андрей Тодоров. Снимка Авторът

Най-старият международен турнир по спортни танци у нас и на Балканите и един от най-старите в Европа - "Купа Бургас" ще празнува своята 40-годишнина през 2025 година. Той се провежда без прекъсване вече 39 години. Тазгодишното му издание е на 19-ти и 20-ти октомври в спортна зала "Бойчо Брънзов" в Бургас. А негов организатор е клуб по спортни танци "Бургас 1975", който догодина ще отбележия своя 50-ти юбилей.

Като част от програмата посветена на годишнината и юбилея, в Бургас ще се проведе за първи път Световно първенство за юноши старша възраст. "Вече спечелихме домакинството на това първенство и турнирът догодина ще бъде на 22-ри и 23-ти ноември", каза Андрей Тодоров от клуб "Бургас 1975".

Над 200 двойки ще танцуват на турнира за Купа Бургас

Първото издание на турнира е през 1985 година по идея на Румен Йорданов и се реализира с подкрепата на "Бакантурист". Първоначално той се е провеждал в зала "Бойчо Брънзов". През годините и след построяването на спортна зала "Младост" турнирът се мести там. Тази година отново се връща в "Бойчо Брънзов" заради ремонт на зала "Младост".

За 38 години от съществуването на турнира в него са участвали над 7500 танцови двойки от Европа, Азия, Америка, Африка и Австралия. Сред тях са едни от най-добрите двойки в света - бивши и настоящи европейски и световни шампиони като Ендрю Синкенсон - Лорейн Бери от Англия, Бо Лоф Йенсен - Хеле Поулсен - Дания, Робърт Личфийлд - Барбара Салт, Ким Ригъл - Сесили Бринк - Норвегия, Виктор Никовски - Лариса Давидова, Александър Мелников - Ирина Соломатина и други.

Над 600 съдии от цял свят са били част от съдийските комисии.

През 1991 година в рамките на Международния турнир по спортни танци - кръг от световната верига WDSF International Open, клуб "Бургас 1975" заедно с Община Бургас са домакини на единствената до този момент присъдена Европейска купа по латиноамерикански танци.

През 2013 година морският град бе домакин на първата Световна купа по стандартни танци в България, на която победители станаха представителите на "Бургас 1975" - осемкратни шампиони на България - Салваторе Тодаро и Виолета Янева.

Вече тече подготовката за 40-тия Международен турнир по спортни танци за "Купа Бургас" и Световното първенство за юноши старша възраст през ноември 2025 година.