Това е най-голямото задържане на недекларирани парични средства от митническите служители на пункта в Лесово за период от повече от 10 години насам. Снимка МП Лесово

Това е най-голямото задържане на недекларирани парични средства от митническите служители на пункта в Лесово за период от повече от 10 години насам. Снимка МП Лесово

Рекордна сума недекларирана валута с левова равностойност 1 458 904 лева откриха митническите служители на Митнически пункт "Лесово" в товарен автомобил, управляван от български гражданин. Това е най-голямото задържане на недекларирани парични средства от митническите служители на МП "Лесово" за период от повече от 10 години насам.

На 2-ри ноември около 00.10 часа камион с полска регистрация пристига на МП "Лесово" на трасе "Изходящи товарни автомобили" за Турция. Превозното средство е пътувало без товар по маршрут от Полша за Турция. В зоната за митнически контрол шофьорът, български гражданин, е заявил, че няма нищо за деклариране. По метода "анализ на риска" товарният автомобил е селектиран за щателна митническа проверка. Митническите служители откриват при проверката недекларирани 530 000 евро и 250 000 щатски долара в раница, поставена между личен багаж на шофьора на горното легло в кабината. Валутата е с обща левова равностойност 1 458 904 лева.

По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор от Териториална дирекция Митница - Бургас, което се провежда под надзора на Районна прокуратура – Ямбол. Недекларираните парични средства са иззети. Шофьорът - български гражданин с инициали М. И., е задържан. Той е привлечен към наказателна отговорност по чл. 251, ал. 1 от НК.