DSC_9374

DSC_9374

НФСБ бойкотира сесията на ОбС Бургас. Маджарова отново председател

местния парламент със седем съветника. Те обаче не се явиха днес в залата, за да получат удостворенията си за избор и да положат клетва. Местата им вляво от трибуната останаха празни (на снимката горе). "Изборите все още не са приключили. Не искаме с присъствието си да лигитимираме безпрецедентно опорочения вот" са част от мотивите на партията за неявяването си днес.

DSC_9426

Тържествената сесия бе открита от областния управител на Бургас Константин Гребенаров. "Със своята работа предишния ОбС бе най-добрият в областта. Голяма част от вас са отново в местния парламент и се надявам да пренесете добрите практики и добрата работа. В ОбС трябва да има една партия и това да бъде партията на жителите на община Бургас", каза в обръщението си областния управител (на втората снимка).

Честта да води първото заседание на новия ОбС се падна на най-възрастния съветник - Коста Костов - земеделски производител. Той бе под №24 в листата за съветници на ГЕРБ на местните избори. След като положиха клетва, новоизбраните съветници получиха удостоверенията си от председателя на Общинската избирателна комисия - Елка Стоянова. Освен групата на НФСБ от залата липсваха Костадин Марков - областен лидер на СДС и съветник от листата на "Синята коалиция" и Живко Иванов от ГЕРБ. Служебни ангажименти са попречили на двамата да бъдат днес на сесията. Иванов е командирован в Москва в качеството си на шеф на общинска фирма "Спортни имоти, паркинги и гаражи". Отсъствието на Марков също е по линия на поста му на зам.-кмет по строителство в общината, научи Chernomorie-bg.DSC_9629

Първата точка, която гласуваха днес съветниците бе за избор на председател на ОбС. Те определиха седемчленна комисия по избора. За поста председател управляващата партия в местния парламент - ГЕРБ (тя има 28 съветника) предложи Снежина Маджарова (Маджарова бе председател на ОбС мандат 2007/2011 и смени тогава Валери Симеонов б.а.). Половин час продължи подготовката по тайния вот. 42-ма съветника влязоха един по един зад паравана, за да попълнят бюлетината и да пуснат плика в прозрачната урна. Маджарова бе избрана с 36 гласа "за", 5 "против" (на снимката долу). DSC_9662В урната бе пусната и една невалидна бюлетина. Почти сигурно е, че "против" избора на Маджарова са гласували съветниците от БСП, след като вчера областният им лидер Атанас Зафиров обяви, че ще бъдат явна опозиция. БСП е третата по численост партия в местния парламент с 6 съветника. При гласуването или един от червената група е пуснал глас "за" предложението на ГЕРБ или е направил грешка при попълването на бюлетината и тя затова бе обявена за недействителна.

След като получи подкрепата на мнозинството, Маджарова зае старото си място и продължи да ръководи работата на ОбС. Съветниците избраха друга седемчленна комисия, която да изработи Правилник за работа на новия Общински съвет. Той трябва да е готов до 3-ти ноември.