Нов апарат за операции УНГ в МБАЛ

 

Методът позволява да се извършват безкръвно ендоскопски операции и успешно се практикува в отделението вече близо година, благодарение на нова модерна апаратура. Шейвърната система на Medtronic се използва комбинирано за УНГ и неврохирургични операции, тъй като има множество приложения. Благодарение на накрайниците й могат да се отстраняват полипи в областта на носа, да се премахват уголемени лигавици, пречещи на дишането, да се лекуват и хроничните синуити. Накрайникът влиза в носа на пациента, а хирургът наблюдава увеличения образ на тъканите на монитор, за да може например максимално точно да отстрани полип. Така не се засягат околните тъкани, което често се случва при отворените класически операции.

Апаратът е единствен в Югоизточна България, друг такъв има само в столицата.

"Преди да се закупи апаратурата, тези видове операции се правеха по класически метод, което повече травмираше пациентите и удължаваше болничния престой. Апаратурата позволява да се извършва функционална ендоскопска хирургия, с минимален травматизъм, намаляване процента на следоперативните усложнения и минимален престой в болница", обясни д-р Даниел Петков, началник УНГ-отделение на бургаската болница.

Микрохирургичните безкръвни техники се налагат все повече в света, тъй като стремежът на модерната медицина е познатите като класически отворени операции да се сведат до минимум.

От възможностите на апаратурата в Бургаската болница са се възползвали вече жители на цялата област, научиха близо 20-те специалисти – отоларинголози, които присъстваха на представянето. В отделението се увеличава и броят на поставените протези, необходими при слухоподобряващи операции. "Все повече пациенти предпочитат протезите са изработени от биосъвместими материали, изключващи усложненията след поставянето им", изтъкна д-р Даниел Петков.