DSC_0196

DSC_0196

Нов тролей смени 47-годишния "Берна"

Първият вече е в движение и обслужва пътници. Днес той направи демонстрационна обиколка из центъра на града. 

DSC_0232DSC_0250На него се качиха председателя на Общинския съвет Костантин Луков, кмета на общината Димитър Николов, зам.-кметът по финанси Красимир Стойчев, управителя на "Бургасбус" Петко Драгнев и журналисти. Първият нов тролейбус символично пое щафетата от най-стария в града – марка "Берна", произведен през далечната 1967 година. При неговия последен курс кметът Николов му окачи табела "Излизам в заслужена пенсия!"

Тролеите основно ще бъдат ползвани от жителите на комплекс "Меден рудник". "Между 20 и 30 юни ще пристигнат още 11 нови тролея, а до края на септември се очакват и последните 10. DSC_0257Всичките са с климатици и имат резервен двигател с вътрешно горене, така че при спиране на тока или повреда по контактната мрежа могат да продължат движението без да създават задръстване", каза кметът Николов.

Община Бургас осигури новите тролейбуси по проект, реализиран съвместно с Варна, Стара Загора и Плевен. Община Бургас бе водеща в подготовката и изпълнението – тя пое тази отговорност заради доказания опит при печеленето на европроекти. Партньорските общини също ще се сдобият с нови тролеи.

За Бургас този проект представлява надграждане на изпълнявания в момента по-голям проект "Интегриран градски транспорт" и ще допринесе за драстично подобрение в качеството на транспортната услуга, въздуха и околната среда. По този начин градът ще покрие всички съвременни европейски изисквания за въвеждане на екологично чисти превозни средства, част от които е възраждането на електрическия транспорт.

Новите тролейбуси предлагат на пътниците комфорт, безопасност и достъпност. По изискване на Община Бургас превозните средства са оборудвани с дисплеи за информация за пътниците, GPS, видеокамери и устройства за валидиране на билети. Така те ще станат пълноценна част от интегрираната система за управление на обществения транспорт.