Станка Димитрова от Управляващия орган, генералният консул на Турция Сенем Гюзел, кметът на Царево Георги Лапчев и Юксел Акъш – зам. - генерален секретар на партньора по проекта (отляво надясно) прерязаха лентата на церемонията за откриване на нелоалеята. Снимки Община Царево

Станка Димитрова от Управляващия орган, генералният консул на Турция Сенем Гюзел, кметът на Царево Георги Лапчев и Юксел Акъш – зам. - генерален секретар на партньора по проекта (отляво надясно) прерязаха лентата на церемонията за откриване на нелоалеята. Снимки Община Царево

Новата вело и пешеходна алея в Царево, изградена по проект "Пътища към наследството" ("Roads to the heritage") по Програма за трансгранично сътрудничество "Interreg - IPA CBC България-Турция 2014-2020" бе официално открита днес.

Символично лентата на готовия обект бе прерязана от кмета на Община Царево инж. Георги Лапчев. На събитието присъстваха още генералният консул на Република Турция в Бургас г-жа Сенем Гюзел, г-жа Станка Димитрова – представител от Управляващия орган на програмата МРРБ, г-н Юксел Акъш – зам. - генерален секретар на партньора по проекта Специална провинциална администрация Къркларели, Турция, представители на програмата от Анкара и Одрин, Р Турция, експерти от Секретариата град Хасков, екипите по проекта, общинска администрация, общински съветници и граждани. Бе извършен водосвет за здраве и благоденствие.

Децата от велоклуб "Царево" се включиха в състезание по новата алея, а гостите на събитието направиха обиколка по алеята.

По проекта се изгради продължение на крайбрежната алея в квартал "Василико", Царево до църквата „Успение Богородично". Строителните дейности включваха изграждане на пешеходна и велоалея с асфалт и щампован бетон, както и благоустрояване на района по протежение на трасето, което преминава покрай Старата мелница и пред детската площадка в кв. Василико. Там са обособени две панорамни площадки, представляващи зони за отдих, с пейки с перголи и павирана настилка, която от високо изглежда като две очи. Също така бяха асфалтирани околните улици „Черковна" и „Н. Чудотворец", както и нова тротоарната настилка по тях. По алеята се изградиха осветителни тела, поставени пейки, кошчета, стойки за велосипеди и стенд с инструменти за ремонт. След символичното откриване на новия обект се проведе пресконференция за представяне резултатите и официално закриване на проекта. Събитието е двудневно, като на втория ден - 25 август, гостите ще посетят град Ахтопол и ще разгледат местните забележителности.

Основната цел на проекта е подобряване на достъпа до културно – исторически забележителности „Стара мелница" и храм „Свето Успение Богородично" за Община Царево и подобряване на достъпа до природно наследство – пещера Дупница за партньорите ни по проекта - Специална провинциална администрация Къркларели, Турция. Освен строителните работи по обектите, по проекта се проведоха срещи на екипите и администрациите, с което се цели да се засили трансграничното сътрудничество между двата региона и повиши административния капацитет, както и да бъдат планирани нови съвместни проекти. Цел на проекта е и повишаване на привлекателността на района и постигане на устойчиво развитие на културния и природен туризъм. Косвени резултати са подобряване на социално-икономическото състояние, чрез удължаване на туристическия сезон, увеличаване броя на туристите, посещаващи обновените обекти, повишаване на приходите от туризъм и инвестиции и възможност за заетост.

Галерия