Главен комисар Росица Димитрова и министър Калин Стоянов първи се качиха на борда на Балчик. Снимки Авторът

Главен комисар Росица Димитрова и министър Калин Стоянов първи се качиха на борда на Балчик. Снимки Авторът

Новоизбраният министър на вътрешните работи Калин Стоянов с първо официално събития в родния Бургас. По-малко от 24 часа, след като положи клетва в Народното събрание, заедно с останалите министри от кабинета на Николай Денков, новият министър на силовото министерство бе на церемония по присвояване на име "Балчик" с бордови номер 524 на нов граничен полицейски кораб, която се състоя на кея на Морска гара Бургас.

"Горд съм, че съм тук, защото с Бургас и региона е свързано моето професионално израстване", каза по време на изказването си Калин Стоянов. Той подчерта, че охраната на външната граница е обща грижа, а новият граничен кораб "Балчик" ще се използва за противодействие на нелегалната миграция и спасителни операции по море.

Корабът "Балчик" е първият, получен от 13 години насам в резултат на изпълнен от Главна дирекция "Гранична полиция" проект "Доставка на гранично-полицейски патрулен кораб – Оборудване за ФРОНТЕКС", финансиран по договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от Индикативна годишна работна програма 2018 на фонд "Вътрешна сигурност". В изпълнение на проекта е проведена обществена поръчка и е подписан договор между ГДГП и "Baltic Workboats AS", Естония. Съгласно сключения договор, средствата за доставката на гранично-полицейския патрулен кораб са в размер на 30 580 851 лева.

Корабостроителницата в Естония, където е построен корабът, функционира от 23 години. За това време там са пуснати на вода 250 плавателни съда като фериботи, изследователски кораби, катери. "Патрулните кораби са нашата страст. "Балчик" е изграден в резултат на най-новите постижения на проектирането и новите технологии. Той е с нова концепция на корпуса, което му дава добра плавателност и маневреност, както и нисък разход на гориво. Корабът във вътрешната си част е конструиран така че се намалява до минимум шума и вибрацията. Гордеем се с този кораб. Пожелавам на екипажа му 7 фута под кила", каза Юри Таал - член на Управителния съвет на естонската корабостроителница, който участва в официалната церемония. Той връчи макети на кораба "Балчик" на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов и на главен комисар Росица Димитрова - директор Главна дирекция "Гранична полиция".

"Този кораб ще доприне за надежда охрана и контрол на външните граници, предизвикателства пред които се изправяме. Попътен вятър, безаварийно плаване и 9 фута под кила", каза главен комисар Росица Димитрова преди да счупи бутилката с шампанско в носа на кораба и така да стане негова кръстница.

На събитието присъстваха и шефът на Областна дирекция на МВР старши комисар Калоян Калоянов, областният управител Мария Нейкова, кметът на Бургас Димитър Николов и други.

Агатополският епископ Иеротей и представители на бургаското духовенство извършиха водосвет и осветиха кораба.

След края на официалната церемония министърът на вътреешните работи Калин Стоянов и останалитге гости се качиха на борда на "Балчик", за да направят първо плаване с него.

Галерия