ObSVarna2

ObSVarna2

Обещания за реформи в изказванията на новите общински съветници на Варна

днешната първа сесия на Общинския съвет се възползваха общинският съветник от ГЕРБ Николай Апостолов, избран впоследствие и за председател на местния парламент, Борислав Гуцанов от БСП, Костадин Костадинов от коалиция "Синя Варна утре" /"Варна утре и "Синята коалиция"/, Янко Станев от ДПС и Пламен Георгиев от Българска партия "Либерали", която участва в група с "Атака" и "Промяна за Варна". 

Николай Апостолов: Нека никога не забравяме клетвените слова

Местните избори са в историята и резултатите от тях са факт. Поздравявам за успеха Кирил Йорданов и му пожелавам да държи с крепка десница руля, с който ще ръководи нашият град. 
Това заяви в приветствието си на днешната тържествена сесия Николай Апостолов от името на партия ГЕРБ. Предишният Общински съвет не винаги успяваше да загърби политическите пристрастия и икономически интереси, което не рядко забавяше работата и уронваше престижа на институцията. Искрено се надявам, че това е останало в историята, каза още Апостолов. 
Убеден съм, че ни предстоят трудни години в условията на икономическата криза. Убеден съм, че ще ни бъде по-лесно ако с усилията на правителството, кмета и ОбС всички вървим в една посока, а имено благоденствието на нашия град. Няма да забравяме клетвените слова, които произнесохме и волята на нашите съграждани, които ни изпратиха тук, за да защитим техните интереси, допълни още Апостолов. 

Борислав Гуцанов: Ще бъдем конструктивна опозиция

Преди четири години като председател на ОбС започнах с изявлението, че не трябва ОбС да прилича на папски конклав в присъствието на илюминати. За жалост това не се случи през предходните четири години. Силно се надявам че парламентаризмът ще надделее в работата на Общинския съвет в следващите четири години, заяви и общинският съветник и председател на БСП Борислав Гуцанов. Той припомни старата си идея да се направи специализирана сесия, на която да се определят вечните интереси на Варна. 
БСП ще работим с всяка партия, която има сходни на нашите виждания за благоденствието на града. Ще бъдем конструктивна опозиция, с ясното съзнание, че опозицията може да помогне на управляващите, ако те са достатъчно умни да се вслушват в това, което тя им казва. Надявам се, че Общинският съвет ще допринесе за решаването на проблемите на Варна, каза още Гуцанов. 

Костадин Костадинов: Сесиите и комисиите на живо в интернет

За първи път от 9 години Варна има дясно мнозинство в Общинския съвет. Споразумението, което успяхме да подпишем е първата крачка, с която Варна ще излезе от патовата ситуация, и безпринципното групиране, наложено от БСП и антиконституционната партия ДПС. Това заяви съпредседателят на коалицията "Синя Варна утре" Костадин Костадинов. Той посочи, че най-важното е Общинският съвет най-после да влезе в 21 век и да въведе електронно гласуване. Костадинов поиска още подробно публикуване на цялата информация за работата на общинската администрация и на местния парламент в интернет. На страницата на Община Варна трябва да се излъчват на живо не само сесиите на Общинския съвет, но и заседанията на постоянните комисии, каза Костадинов. Той допълни, че е необходим точен регистър на общинската собственост. Съветниците от групата ще настояват за реален равен достъп на всички фирми до обществените поръчки в Община Варна. Според Костадинов всички важни и значими за града решения трябва да се взимат с референдум, тъй като варненци трябва да участват в управлението на града не само веднъж на 4 години.

Янко Станев: Пледираме към повече уважение на избирателите на ДСП

Не можем на всяка цена за бъдем управляващи или опозиция. Най-важно за нас лейбъристите и либералите ще бъде да подкрепим антикризисната програма, особено в онези секторни политики, които се нуждаят от промяна. Това заяви общинският съветник и председател на ДПС в града д-р Янко Станев. За нас защитата на правата и свободите на варненци е важна, независимо от тяхната партийна принадлежност, пол, вяра и етнос. Ние пледираме за повече уважение към избирателите на ДПС. Колкото е по-добронамерен тона към етническите и верските различия, по европейски град ще бъде Варна, каза още Станев. 

Пламен Георгиев: Да загърбим партийните пристрастия

Някой трябва да поеме ясна отговорност за бъдещето на Варна, заяви и представителят на Българска партия "Либерали" Пламен Георгиев. По думите му трябва да се загърбят партийните пристрастия и противоборства. Компромисите в политиката са необходими и понякога неизбежни, но само в името на доброто на града, каза още Георгиев.

Днес+