Ще оспорим пред ВАС решението за контра референдума в община Несебър, каза областният управител Мария Нейкова. Снимка Черноморие-бг

Ще оспорим пред ВАС решението за контра референдума в община Несебър, каза областният управител Мария Нейкова. Снимка Черноморие-бг

Ще жалим определението пред Върховния административен съд, заяви областният управител на област бургас Мария Нейкова. Повод за това става прекратяване на производството на съда по казуса с втория референдум в община Несебър. През януари Инициативен комитет събра подписи за провеждане на местен референдум за обособяване на нова община Обзор, която да се отдели от Несебър. Докладната записка с искането за организирането и провеждането на допитването обаче бе отхвърлена от Общинския съвет в Несебър. Тогавашният областен управител Вълчо Чолаков излезе с решение, че е законосъобразно провеждането на допитването. В края на февруари се проведе референдум с въпрос: "Подкрепяте ли предложението за обособяване на нова община с център град Обзор, състояща се от населените места - град Обзор, села Баня, село Приселци, село Раковсково, село Емона, село Паницово, село Козница?".

Със 73,37% Обзор реши - иска да е отделна община

След обявяване на резултатите от референдума, Министерски съвет взе решение за обособяване на нова община. Жители на четири села обаче се обявиха против това и поискаха организирането на нов, контра референдум с искане да останат към община Несебър. Докладната записка за организирането на второто допитване беше приета от Общинския съвет в Несебър. Веднага след това бе подадена жалба от Инициативния комитет, организирал първия референдум за отделянето на Обзор, до областния управител Чолаков. Той се произнася, че решението на местния парламент е незаконосъобразно. То е атакувано в Административния съд. Магистратите оспорват решението на Областна управа с мотивите, че то е взето преди да излезе протокола от сесията на ОбС - Несебър, в който да се впише приемането на докладната записка.

"Затова ние като администрация ще оспорим пред ВАС решението на Общинския съвет", обясни Мария Нейкова.

До този момент няма указ на президента Румен Радев за обособяване на отделна община Обзор на базата на решението на Министерски съвет. По думите на Нейкова това е така, защото в година на провеждане на преброяване на населението (то се ще проведе през септември и октомври тази година б.а.) не се създава нова административна териториална единица.