Областният управител използва рождения си ден да помага да му помогнат със събирането на средства за лечението на 9-годишната Радина Пенкова. От три години детето и семейството му пътуват до клиника "Еликсир" в град Нови Сад, Сърбия, където Радина се лекува от амблиопия.

Заболяването амблиопия е намалено зрение, което не може да се коригира с очила или контактни лещи и не е причинено от заболяване на очите. Мозъкът не възприема това, което вижда едното око. Въпреки че окото е напълно здраво и има възможност да вижда, мозъкът го изключва, тъй като образите са размазани. На практика мозъкът избира да вижда само с другото око. В България се използват два метода за борба с болестта, но те се прилагат само когато едното око е засегнато, при Радина обаче са засегнати и двете очи. Лечението и рехабилитацията, които ще помогнат на Ради да възвърне зрението си трябва да се провеждат докато навърши дванадесет години и са много скъпи.

Затова и тази година Гребенаров е посветил 57-я си рожден ден на каузата "Този скъп дар, моите очи". Приятели и общественици, които ще му честитят празнике утре, вместо да носят подаръци, нека станат съпричастни и да помогнат за събирането на средства за лечението на детето.

Това е втората подобна акция, която областния управител реализира на рождения си ден. Миналата година Константин Гребенаров вместо подаръци за празника си събираше пари за ремонт на работилницата на Центъра за социална рехабилитация в Бургас.