Собственици обновяват още една знакова сграда в центъра на Бургас. Снимка Община Бургас

Собственици обновяват още една знакова сграда в центъра на Бургас. Снимка Община Бургас

Обновяват фасадата на още една знакова сграда в Бургас. Тя се намира на улица "Александровска" № 79. Кметът на Бургас Димитър Николов и главният архитект на Общината Тихомир Райчев благодарят на собствениците за активността и желанието да разкрасят и обезопасят своя дом.

По негово разпореждане през 2022 г. стартира серия от процедури за спасяване на старите къщи в Централна градска част. Повечето от тях са частна собственост и се намират под контрола на Националния институт за недвижимо културно наследство. Някои са в критично състояние заради бездействие на собствениците им. Комисия от Община Бургас направи предписания. Собствениците бяха подпомогнати административно. Много от тях реагираха с изготвяне и съгласуване на проекти. До финал през последните 2 години бяха доведени няколко знакови ремонта и всички минувачи се радват на резултата.

От общо 223 сгради културни ценности в града, вече 160 са в добро техническо състояние. Те са реставрирани и имат добър общ вид. По останалите има какво още да бъде направено.

Спасят 7 къщи в Бургас, Общината ще съди нехайни собственици

ОбС Бургас задължи собственици на къщи да ги ремонтират