P1030471-1

P1030471-1

Обновяват ВиК мрежата в Поморие с 97 млн. лв.

и рехабилитация на ВиК мрежа на  града. Проекът е на обща стойност 96 686 234 лева, от които 74 546 388 лева са европейско съфинасиране, отпуснати по Оперативна програма "Околна среда 2007-2013". Останалата част от средствата са осигурени от националния бюджет и общинско съфинансиране

Първата копка направиха ръководителят на отдел "България" в главна дирекция "Регионална и градска политика" в ЕК Реналдо Мандметс, зам.- министърът на околната среда и водите Малина Крумова, ръководителят на Оперативна програма "Околна среда 2007-2013" Мария Лазарова, областният управител на Бургас Константин Гребенаров, председателят на ОбС Поморие д-р Милена Енева и кметът на община Поморие Иван Алексиев.

По време на церемонията Реналдо Мандметс обясни, че този обект, заедно със столичния  завод за отпадъци, са двата български проекта,  обсъждани и разглеждани на най-високо ниво в ЕК. Министър Крумова пък подчерта, че това е един от приоритетните проекти за МОСВ.

"Вярвам, че с подобряването на ВиК мрежата и модернизацията на пречиствателната станция значително ще се подобри качеството на живот в община Поморие. Ще опазим нашето море и ще защитим от наводнения домовете на хората", каза кметът на община  Поморие Иван Алексиев. Toй обясни още, че очаква след приключването на строителството значително да се повиши и качеството на туристическия продукт, който предлага общината.

От консорциума изпълнител обясниха, че  пречистените води ще се  отвеждат навътре в морето, на разстояние повече от една морска миля. Това ще се постигне с т.нар. дълбоководно заустване, което е новаторски подход за българското Черноморие. За целта ще бъде положена тръба под дъното на морето, която ще отвежда пречистената вода на разстояние над една морска миля на вътре. По цялото си протежение тръбата ще е фиксирана с бетонови блокове, разположени на точно определени разстояния с оглед на противодействие на морските вълнения при различни климатични условия. За целта в големия си процент строителните работи ще се извършват от специализирани водолзни екипи.

Реконструкцията и модернизацията на съоръженията трябва да приключи до края на 2015 г. След проведена тръжна процедура за изпълнител на проекта беше избран "Консорциум ВиК Поморие", включващ "ГБС Инфраструктурно строителство" и "Водоканалстрой".