Докладната записка е на съветника Стоян Коларов (вторият отляво надясно). Снимка Архив Черноморие-бг

Докладната записка е на съветника Стоян Коларов (вторият отляво надясно). Снимка Архив Черноморие-бг

С 44 гласа "за" бургаският Общински съвет подкрепи отпускането на сумата от 100 000 лева за ремонт на покрива на ОУ "Антон Страшимиров". Докладната записка е на съветника Стоян Коларов (коалиция "БСП за България") и бе разгледана на сесия на местия парламент. "През последната година проведох редица срещи с ръководството на школото. От повече от 5 години покривът на училището тече. Проведохме и срещи със зам.-кмета по образование г-жа Йорданка Ананиева как да бъде решем проблема. И се стигна до заключението, че ще бъде необходимо сумата от 100 000 лева да бъде заложена в бюджета на общината за настоящата година за ремонт на покрива на корпус "А" и се надявам, че ще я подкрепите", заяви Стоян Коларов.

Съветник иска 100 000 лв. за ремонт на бургаско училище

"Има спешна нужда от ремонт, но училището е голямо и това е причина да не бъде включена цялата сума", заяви кметът на Бургас Димитър Николов.

"Г-н Коларов, Вие ще подкрепите ли проекта за бюджет на Бургас, за да се случи ремонта на училището", попита Бойчо Георгиев (ГЕРБ).

"Бих подкрепил всичко в частта образование", отговори на въпроса му Стоян Коларов.

Станимир Апостолов (коалиция "ГЕРБ - СДС") също призова докладната записка да бъде подкрепена, за да бъдат заложени средствата в капиталовата програма на общината за настоящата година.

През годините от бюджета на училището са отделяни средства за козметични ремонтни дейности по покрива и класните стаи, но проблемът се е задълбочил и в момента покривната конструкция се нуждае от цялостна реконструкция. Училището обаче не може да се справи финансово, тъй като стойността на строителните материали, услуги и труд се е завишила в пъти през последните години. През 2017 година учебното заведение е кандидатствало и за одобрение по проект в Националния доверителен екофонд за цялостно саниране на сградата, но безуспешно.

По изчисления на ръководството на училището, на база консултации със строителни фирми, за полагане на хидроизолация на покрива, простиращ се на площ от 1412 кв.м, са нужни 190 000 лева. За корпус "А", с размер на покрива 756 кв.м, трябват около 100 000 лева, а за корпус "Б", с размери 656 кв.м – около 90 000 лева. По-належащ е ремонтът на покрива на корпус А, защото там се помещават повече класни стаи, въпреки това на по-късен етап ще е необходимо Общински съвет да гласува средства и за ремонт на корпус "Б" поради невъзможност за провеждане на нормален учебен процес.

С 44 гласа "за" съветниците подкрепиха докладната записка.