Членовете на журито се събраха на първо заседание, за да разгледа постъпилите предложения за бранд Бургас. Снимки Община Бургас

Членовете на журито се събраха на първо заседание, за да разгледа постъпилите предложения за бранд Бургас. Снимки Община Бургас

Община Бургас ще осигури парична премия от 3 000 лева на победителя в конкурса за изработване на туристически бранд "Бургас". 53 автори от страната и чужбина се включиха с повече от 70 предложения в конкурса за графичната концепция на бранда. Победителят ще бъде избран от жури, в което влизат - Живко Табаков - председател на Постоянната комисия по туризъм в Общинския съвет на Бургас, Добрин Вътев - председател на Дружеството на художниците в Бургас, Соня Енилова - Бургаска регионална туристическа асоциация, Радовеста Стюаърт - директор на дирекция "Младежки дейности" в Община Бургас и други.

В повечето графични проекти авторите са поставили акцент върху свързаността на Бургас с морето и артистичния дух на града. Победителят в конкурса ще бъде обявен в началото на месец юни и ще получи награда от 3 000 лева, съобщиха от пресцентъра на Община Бургас.

Конкурсът за графична концепция на туристически бранд "Бургас" се организира от Община Бургас, съвместно с Национална художествена академия и Международното триенале на сценичния плакат.

Успоредно с това Община Бургас разработва стратегия как да се рекламира, за да привлече повече туристи това лято, след пандемията с COVID - 19, която не подмина и България.

Кметът на Бургас Димитър Николов обяви на 15-ти май по време на среща с министъра на туризма Николина Ангелкова предложението си Южното Черноморие да бъде рекламирано като дестинация, която е защитена и в която има здравна сигурност.

Предлагат Южното Черноморие да бъде рекламирано като защитена дестинация

Преди броени дни съветникът Живко Табаков, който оглавява Постоянната комисия по туризъм в ОбС - Бургас входира докладна записка, която съдържа предложения как Общината да се рекламира. В нея се посочват три възможни канала за реклама, като за целта Табаков предлага да бъдат инвестирани 50 000 лева от бюджета на Общината.

Съветник предлага три канала за рекламиране на Бургас като туристическа дестинация

На пълно противоположно мнение по отношение на визията за развитието на туризма и рекламата на Бургас е зам.-кметът по туризъм в Община Бургас Диана Саватева. По време на обсъждането на докладната на Табаков в Постоянната комисия по туризъм зам.-кметът по туризъм е заявил, че Община Бургас ще се рекламира безплатно чрез телевизионни новини и фейсбук реклама.

"В първия курс на кораба до остров "Света Анастасия" си осигурихме именно такова медийно отразяване", посочи тя, предаде БНР - Бургас. "Тогава, аз съм отбелязала пет национални медии, но бяха повече, които излъчиха репортажи и материали безплатно. Защото просто успяхме да продадем добре туристическия продукт. Това е реклама, скъпоструваща по телевизията, която ние успяхме да реализираме чрез събитиен ход, да го наречем. Отделно имаше публикации в национални медии и сайтове, не коментирам бургаските, които всички го отразиха. Имаше и други телевизии. Тоест – ние работим в тази посока", поясни Саватева.

Парадоксалното в случая е, че Общината инвестира 3 000 лева, за да получи графична концепция за туристически бранд "Бургас" осъзнавайки, че всеки труд се заплаща. И в следващият момент ресорният заместник-кмет по туризъм смята, че Общината може да рекламира този бранд безплатно.

На фона на противоречивите сигнали, които идват от администрацията, ще бъде интересна реакцията на мнозинството от общинските съветници, което е от ГЕРБ,  на предстоящата сесия, когато разглеждат докладната на Живко Табаков (партия "Движение България на гражданите" б.а.), както и последващото гласуване.

Галерия