DSC_6412

DSC_6412

Община Бургас с проекти за пешеходните зони

Пещеходната артерия на Бургас е 70 000 кв.м. Част от нея бе реконстроирана пак с

европейско финансиране. Сега програмата "Регионално развитие" ще бъде отворена през януари. До тогава общината ще трябва да е готова да входира проектите си. Готови са 11 обекта, с които ще се кандидатства. Те бяха презентирани днес по време на общественото обсъждане в залата на общината.

"Готови сме с повече предложения, от колкото реално ще ни бъдат одобрени. Сред тях е довършването на ларгото, ремонт на улица "Богороди", обновяване на пространството около Часовника. Проектите обхващат от площад "Тройката" до "Сан Стефано", "Богориди" до "Демокрация", "Батемберг" на три етапа, детски площадки, зона за отдих в "Меден рудник", градинката до бившия съд, Морската градина", каза главният архитект на общината Веселина Илиева. Обсъждан е и вариант за подземно минаване под "Демокрация" като в момента се прави обследване на комуниканции и вариантите за реализацията на идеята.DSC_6393

"Това е уникален шанс за Бургас за получи безвъзмездно финансиране до 5 млн. лева. Ако се наложи, общината има готовност за дофинансиране. На последващ етап имаме и по-малки проекти до 500 000 лева всеки, които да внесем в министерството на регионалното развитие и да бъдем евентуално одобрени", допълни Руска Бояджиева главен специалист "Евроинтеграция" в общината.

Текст Десислава Георгиева

Снимки Лина Главинова