С гласуването на тегленето на кредит съветниците дадоха зелена светлина за следващата стъпка при реализацията на проекта за детска болница. Снимката е илюстративна

С гласуването на тегленето на кредит съветниците дадоха зелена светлина за следващата стъпка при реализацията на проекта за детска болница. Снимката е илюстративна

Община Бургас ще тегли кредит в размер на 12 800 000 евро, за да реализира проекта "Създаване на Многопрофилна болница за активно лечение на детски болести "Света Анастасия". Повече от час продължи дебата в залата на Общинския съвет. Началото на дебата сложи съветникът от СЕК Иван Иванов с направеното предложение. "Ние от "Средна европейска класа" подкрепяме докладната записка за болницата. Но ще изтеглим кредита, ще започнем изграждането на болницата и може да се окаже, че няма да имаме пари, да я довършим. Затова предлагаме усвояването на кредита да започне, след като има цялостно финансиране на проекта", предложи Иванов. Изказването му предизвика реакция и коментари, не само от страна на съветниците, но и на общинската администрация.

В подкрепа на необходимостта от изграждането на детската болница се обявиха д-р Антонио Душепеев от ГЕРБ и независимият съветник Владимир Павлов. "Ако няма да подкрепяте докладната записка, поне не пречете", заяви Бойчо Георгиев от ГЕРБ.

"Искаме да сме сигурни, че този проект ще се реализира по правилния начин и успешно. Надявам се, че ще бъдем одобрени по националните програми. Но трябва да си осигурим спокойствие. Общината не може да влияе на икономическите, политическите и геополитическите обстоятелства. Може да се окаже, че са изхарчени парите на втория или третия етаж от сградата и какво ще правим тогава?", заяви Иван Иванов.

"Кредитните условия са нормални. Ние не подкрепяме тегленето на кредит, но този път ще го подкрепим. Всичко трябва да се финансира отнякъде. 80 млн. е проектът, но сигурно сумата ще се увеличи по независещи причини. Когато получим кредита, ще търсим други средства. Никой не може да влияе на икономическата среда, но проекта трябва да носи възвращаемост", заяви Христо Панайотов от "БСП за България".

Мария Маркова от ДБГ попита за размера на лихвата по кредита и дали общините Сливен, Ямбол, Стара Загора ще участват със съфинансиране.

"Вашето услония (на Иван Иванов б.а.) е абсурдно. Дава недоверие на банката. Ние не работим с един служител в Европейската инвестиционна банка, а с цял екип. Той е консервативен. Условията са супер. Не искат ипотеки. Можем да се откажем от кредита във всеки един момент. Имаме финализиране, предлагам да не спъваме проекта", заяви зам.-кметът по бюджет и финанси в Община Бургас Красимир Стойчев.

"Не знам кой е предложил това, но то е несъстоятелно. След като един проект генерира приходи, ние сме длъжни да участваме със собствено финансиране. Не вярвам в бъдеще общината да има свободни 25 млн. лева, които да инвестира в проекта. Единствен източник е кредит и то от институционалната банка на Европейската комисия. Те извършват мониторинг, обучение, получаваме високо квалифицирана помощ. Няма да ни одобрят, ако нямаме кредит т.е. лични средства. А ние по друг начин няма как да си предоставим", заяви кметът на Бургас Димитър Николов.

Въпреки дебатите и разясненията, съветникът Иван Иванов на няколко пъти поиска в докладната записка да бъде записано, че започването на усвояване на кредита ще стане, когато е налична цялата необходима сума по проекта. Предложението му бе подкрепено от 5 гласа "за", 21 "против" и 12 "въздържал се". Така то не беше включено в решението за гласуване.

Докладната записка във вида, в който беше входирана, бе подкрепена от 41 съветници, 2 гласуваха "въздържал се".

Консултантският екип презентира проекта за детска болница пред ОбС