Решението бе взето на сесия на местния парламент. Снимка ОбС Варна

Решението бе взето на сесия на местния парламент. Снимка ОбС Варна

Община Варна ще тегли дългосрочен общински заем в размер на 29,4 млн. лева за реализация на обектите, за които държавата не осигури финансов ресурс. Това решиха съветници на сесия днес.

Общината ще инвестира 12,6 млн. лева в благоустрояване на междублокови пространства в район "Владислав Варненчик". С 11 млн. лева от заема ще бъде извършена реконструкция на улица "Девня" - в участъка между булевардите "Атанас Москов" и "Република". Около 5,7 млн. лева ще бъдат вложени в ремонта на булевард "Атанас Москов" - от кръговото кръстовище под магазин "Метро" до улица "Кольо Фичето".

Съветниците одобриха тегленето и на още един заем – той е краткосрочен в размер на 7,8 млн. лева. С него ще бъде платен дължимият ДДС за доставката на новите електробуси по проекта за екологично чист транспорт на Варна, до възстановяването на средствата от НАП.

Местният парламент гласува също допълнително финансиране в размер на 188 000 лева за реконструкция и модернизация на варненския зоопарк. Със средствата ще бъде завършен ремонтът на секторите за вълци и средноголеми котки.

С пълно единодушие съветнците дадоха съгласието си за дофинансиране за строително-ремонтните дейности за приемната на Онкоболницата във Варна. Ремонтът беше включен в тазгодишната капиталова програма на общината, но заради инфлацията и скока на цените на строителните материали се наложи актуализация на първоначално гласуваната сума с 359 000 лева.

Други 60 000 лева ще бъдат предоставени на МБАЛ "Света Анна" - Варна за неотложен ремонт на отделението по детска хирургия, което е морално и материално остаряло и поставя под риск лекуваните деца.

Общинският съвет даде съгласието си за подписване на споразумение с Областно пътно управление – Варна за съвместно финансиране на поддържането на републиканските пътища в чертите на града през 2023 г. Агенция пътна инфраструктура ще осигури 141 000 лева, от които 92 700 лева са за текущи ремонти, а 48 400 лева за зимно поддържане. Общината ще предостави средствата до пълния размер на съответните дейности.

С решение на местния парламент ще бъдат отпуснати близо 200 000 лева за закупуване на гориво на част от културните институти във Варна. Общината ще плати 40 тона гориво за Театрално-музикалния продуцентски център и 19 тона за Кукления театър.