Общинари в Несебър се качват на велосипеди Това е Европейският ден без автомобили. Така общината се присъединява към инициативата. Велошествието ще потегли в 10.00 часа от Крайбрежния булевард през провлака към Стария град, където в 10.30 часа ще бъде вдигнат националния флаг по случай Деня на Независимостта на България. Националният ни празник съвпада и с Европейския ден без автомобили. Целта на Европейския ден без автомобили, който се провежда ежегодно на 22 септември, е да се привлекат  повече съмишленици на идеята за устойчивата мобилност на населението в градска среда. Една от основните цели е и привличане вниманието на хората към нуждата от промяна в начините за придвижване в града като предпоставка за борбата с промените в климата. Това е залегнало и в инициативата "Зелен Несебър", стартирана на празника на града на ЮНЕСКО на 15 август. Велокросът се провежда под шапката на "Зелен Несебър".

 

Община Несебър призовава в Деня без автомобили да се движим повече пеша или да преминем дадено разстояние с колело, особено във все още благоприятните за това есенни дни. В почивния ден може да отделите време за вашето дете, което да поиграе в Южния парк сред зеленината на природата. Друг вариант е да отидете на гости на приятелите си пеша, без автомобил, или да си поговорите в приятна компания, наслаждавайки на морето по панорамния северен булевард, провлака или стария град например.

Денят на независимостта ще продължи и с музикално-танцовия спектакъл "Несебър" - най-новият културен продукт на община Несебър.