Обявиха грипна епидемия в Бургас и областта В него се включиха и зам.-областният управител Златина Дукова, директорът на РИОКОЗ Бургас Светла Станчева, зам.-кметът по здравеопазване Лорис Мануелян, ръководителите на Регионалния център по здравеопазване, Регионалната здравна каса, Социално подпомагане, Инспекторат по образование, представители на болнични заведения.

По думите на специалистите грипната вълна продължава между 2 и 3 седмици. "Не всяко вирусно заболяване, което преминава с висока температурата обаче е грип", коментира зам.-кметът по здравеопазване в община Бургас д-р Лорис Мануелян.

По думите на Даниела Георгиева повече хора започват самолечение и не търсят лекарска помощ. За да има ефект от антивирусните лекарства, те трябва да се вземат от 24 до 48 часа, след като е констатирано наличие на грип.

Кметът на община Бургас обяви тридневна грипна ваканция. 25, 26 и 27 януари ще бъдат неучебни за бургаските ученици дни. Мярката е превантивна и има за цел да ограничи разпространението на грипната епидемия.

Заповедта на кмета е издадена въз основа на направените тази сутрин от общински служители проверки в учебните заведения. Те са установили 40 - 45 % по-малко деца в детските градини и 25 % отсъстващи от първата смяна в училищата.

Разпоредено е и извършването на действия, свързани с организирането и контролирането на строг противоепидемичен режим в детските заведения, зареждането им с медицински материали, дезинфекция на помещенията и др.

Община Бургас следи внимателно предепидемичната обстановка и при нужда ще реагира с допълнителни мерки, казаха от пресцентъра на администрацията.