Поръчката е за временно конструктивно укрепване на сградата на бивша Морска търговска гимназия. Снимка Архив

Поръчката е за временно конструктивно укрепване на сградата на бивша Морска търговска гимназия. Снимка Архив

Министерството на културата обяви обществена поръчка за инвестиционно проектиране и упражняване на авторски надзор на недвижим имот с предоставени права на управление на институцията за остров "Св. св. Кирик и Юлита" в Созопол. Поръчката е за: "Изготвяне на проект и упражняване на авторски надзор за временно конструктивно укрепване на сградата на бивша Морска търговска гимназия (Военноморско училище), намираща се на остров "Св. св. Кирик и Юлита", град Созопол".

Сградата на острова е емблематична за морския град и от години се руши. Различни идеи на местната и държавната власт бяха споделяни през годините. До реализация обаче все още не се е стигнало.

В края на 2020 година тогавашният министър на културата Боил Банов заведе на острова чуждестранна делегация и обяви проект за превръщането на острова в Световен център на изкуствата..

Остров Кирик в Созопол става Световен център на изкуствата

След изтичане на мандата на ГЕРБ и последвалите парламентарни избори през три месеца, проектът бе замразен. Две години по-късно, през 2022 година, служебният министър на културата Велислав Минеков обяви, че "размразява" проекта". Въпреки обещанията на Минеков, съдбата на острова и сградата в нея остана непроменен.

Минеков подновява работата по проекта за остров Кирик и Юлита

Първите реални действия са обявената от Министерството на културата поръчка за укрепването на сградата, в която се е помещавало бившето Морско училище.