DSC_1651

DSC_1651

"Огън и море" завладяват за трети път Царево

туристически информационен център в село Българи по проект, спечелен от Община Царево. Освен него, Община Царево представя и ексклузивни кадри от първия 3D документален филм в България.

В първия ден от програмата на фестивала, 1 юни, празникът няма как да бъде същият без специалното участие на всички деца от района, които ще имат възможността да се включат в Деня на детето - програма с аниматор.

Във втория ден от фестивала гостите и жителите ще имат жъзможността да разгледат юбилейната изложба на местният автор Тончо Тончев, която ще бъде експонирана в музея в морския град. Вечерта на втори юни на площада в град Царево концерт ще изнесе група "5-те сезона" с ръководител Стефан Диомов.
Финалната вечер на събитието, на 3 юни, е посветена на големия нестинарски празник в село Българи. Кулминацията на фестивала са нестинарските игри, които всяка година спират дъха на присъстващите. Преди това, през деня, ще бъде открит посетителски - туристически информационен център. В центъра е обособена изложбена зала, в която да се представят експонати и интересни материали от възникването и развитието на нестинарството през вековете. Има и зала за беседи, лекции и прожектиране на клипове/документални филми за нестинарството. Те могат да се гледат на проектор и 47 инчов LCD телевизор.
При откриването на самия посетителски център ще бъдат представени книгата "По дирите на нестинарството от Маджура до Юнеско" и ексклузивни кадри от първия 3D документален филм в България - "Стъпки в огъня - 3D". Първият български документален филм в 3D ще ви направи съпричастни на един от най-българските обичаи - нестинарството, идващо от малкото село Българи, разположено в полите на Странджа планина, Община Царево.
"Стъпки в огъня - 3D" e филм за тайнство, разпънато между свещено и езическо, запазено през вековете. Автентичните нестинари играят своя танц в жаравата само и единствено един път в годината, вечерта на 3-ти юни - презникът на светите Константин и Елена по стар стил. Затова изживяването на този филм в 3D го прави още по-уникален. Ще имате възможността да сте там 365 дни в годината, да научите за магията на ходенето в огъня и да разберете коя е най-видната нестинарка от 60-те години на миналия век до наши дни.