DSC_4177

DSC_4177

Охранители: Ако някой спечели поръчката на ВиК, ще искаше ревизия на договорите

и Главна дирекция "Охранителна полиция" да прегледа договорите на всички охранители, които ще бъдат ангажирани с нея. Това заяви на пресконференция днес Петко Иванов - управител на "3С СОТ Бургас" и член на Управителния съвет на НАФТСО (Национална асоциация на фирми за търговска сигурност и охрана). На нея присъстваха представители на няколко охранителни фирми - членове на асоциацията - "Бат секюрити", "Скорпио", "161 СОТ" и "Вип секюрити". Повод за пресконференцията е порочната практика на провеждане на обществените поръчки от страна на държавни институции.

"Поръчката обявена от ВиК Бургас на 7-ми ноември за охрана на язовирите е своеобразен рекет, който те искат да упражнят над охранителните фирми. В офертата като условие се посочва най-ниска цена - 323 лева, което е под минималната работна заплата, която от 2012 година ще бъде 290 лева. За да спечели някоя фирма, тя трябва да даде цена под 323 лева. А сума под 417 лева на човек при настояща минимална работна заплата от 270 лева, предполага нарушаване на трудовото и данъчно-осигурително законодателство", обясни проблема Петко Иванов.

Ръководството на НАФТСО изпрати писмо до министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов и министъра на регионалното развитие Лиляна Николова във връзка с поръчката на ВиК. Копие е изпратено и до Агенцията по обществени поръчки и ВиК. В него те настояват за обявяване на нова поръчка с промяна на параметрите в нея.DSC_4188

"Това писмо не е прецедент. Ние написахме такова заради поръчката, обявена от Стопанска академия в Свищов и тя беше спряна. При така обявената цена от страна на ВиК не може да се търси качество на услугата, напротив. И това вече е прецедент", каза Вера Брезовска - представител на "Скорпио" и юрист консулт на асоциацията.

8 фирми са закупили тръжни документи по поръчката на ВиК Бургас. Не е ясно обаче колко от тях ще участват в нея. "Отказваме да участваме в сделка с предизвестен край. Цената, която е посочена е с 28% по-ниска от прогнозната цена през 2010 година. Няма търговско дружество, което да е самоубиец и да трябва да натрупа за своя сметка загуби по тази поръчка в размер на над 110 000 лева", допълни Петко Иванов.

Охранителните фирми са категорични, че таза посочените критерии са предпоставка за нарушаване на законодателството и подпомагане на фирмити от сивия сектор.

По данни на КТ "Подкрепа" 120 000 души в страната работят в охранителния бизнес. Само 45 000 от тях обаче имат трудови договири. Това прави над 50% охранители в сивия сектор.

В НАФТСО членуват 38 търговски дружества с над 19 000 служители, назначени с трудови договори. Тяхната дейност е 40% от пазарния дял в тази сфера. През 2011 година фирмите от асоциацията са работили с 3 820 клиента, охранявали са над 146 000 обекта и са осигурили охрана на инкасо на над 8 800 клиента. Реализираният от тях оборот е в размер на 34%.

"Ние не искаме да влияем на решението на ВиК, но няма да отстъпим с искането си да се проверят договорите на работещите във фирмата, която евентуално ще спечели обществената поръчка", каза още Петко Иванов.