Tehnicheski

Tehnicheski

Опашки в Техническия университет, удължиха срока за прием на документи

да спрем приема на документи, пред вратата имаше опашка от хора, затова удължихме работното време. В петък непрекъснато идваха нови кандидат-студенти, други пък питаха по телефона, дали все пак не може да участват в класирането", обясни зам.-ректорът по учебната част доц. Мария Маринова.

Затова със заповед на ректора проф. Овид Фархи срокът за прием на документи е удължен до 12 юли 2012 г. От това обаче могат да се възползват само кандидат-студенти, които ще участват в класирането с оценките си от матурите или от предварителен изпит.. тъй като в понеделник започват изпитите от редовната кандидат-студентска кампания. 

Досега желание да бъдат студенти в Техническия университет във Варна са заявили 2426 младежи, които ще се състезават за 1665 места. Расте броят на желаещите да учат във всички специалности. В топ 5 на най-желаните са: Компютърни системи и технологии, Софтуеърни и интернет технологии, Индустриален мениджмънт, Социален мениджмънт и Корабоводене.

Припомняме, че тази година бъдещите инженери могат да кандидатстват в Техническия университет във Варна по 5 нови специалности: Възобновяеми енергийни източници, Роботика и мехатроника, Автоматика, 
информационни и управляващи компютърни системи за бакалаври, Ремонти и експлоатация на транспортна техника за професионални бакалаври. Поради голямото търсене от страна на бизнеса се въвежда и нова магистърска специалност след средно образование 
Електрообзавеждане на кораба.

Бройките за прием са увеличени с 12 процента. Тази година във ВУЗ-а ще бъдат 
приети 1665 първокурсници или със 170 повече от миналата година. 

Това е второто поредно увеличение на приема в ТУ след като миналото лято, за да отговори на все по-голямото търсене от страна на работодателите университетът прие с 329 студенти повече (30% над бройката през 2010-а). Всички места в общо 23 бакалавърски и магистърски специалности бяха запълнени още през август - въпреки демографската срив, засегнал набор 1992 г., и въпреки кризата, а балът за прием беше по-висок от последните няколко години.

Така след запълване на местата от държавната поръчка Университетът получи право да приеме студенти за обучение срещу заплащане. Техният брой трябва да е до 5% от определения капацитет на съответната специалност.

Днес+