Гена Димитрова бе представена пред бургаската публика с филм и книга. Снимки Лина Главинова

Гена Димитрова бе представена пред бургаската публика с филм и книга. Снимки Лина Главинова

"Давам крила на младите певци. Да направим България голяма, както е оперният престиж. Ние сме страна на големи оперни таланти. Да се грижим за нашата опера и певци", това са само част от пожеланията на голямата оперна прима Гена Димитрова, изречени през годините. Ценители на оперното изкуство и поклонници на голямото сопрано Гена Димитрова в Бургас се събраха днес в зала "Петя Дубарова" в културен център "Морско казино". Тук бе прожектиран 69-минутния документален филм "Обич за Гена". Продуцент и оператор на лентата е нейната племенница Милена Стойкова, осиновена от Димитрова. За представянето на филма в Бургас дойде и журналистът Димитър Сотиров, който е автор на книгата "Гена Димитрова от А до Я".

Документалният филм за голямото сопрано включва кадри от родната къща на певицата в село Беглеж, минавайки през годините на творчески възход на оперната дива. Присъстващите в залата имаха възможност да чуят Димитрова в едни от най-силните и неповторими изпълнения от оперите - "Набуко", "Манон Леско", "Аида", "Трибадур", "Дон Карлос", "Хофманови разкази" и др. Кадрите са запечатани по време на изявите на Гена Димитрова на световните оперни сцени - "Ла скала", "Метрополитен", "Залцбург", "Арена ди Верона" и др. Това са арии от нейните 27 роли. Редом с оперните кадри, във филма има много отзиви от нейни колеги, оперни певци, диригенти и режисьори. Всички те говорят за момичето, тръгнало от плевенското село Беглеж, с топлина, искреност и жест на уважение. "Толкова е велика, че цял свят и се покланя в краката, а тя е толкова нормална, че не е нормално", споделя от екрана маестро Михаил Ангелов. На Гена Димитрова партнират колосите в световното оперно пеене - Лучано Павароти, Пласидо Доминго, Хосе Карерас и още и още. Оперното сопрано е носител на най-голямото отличие на името на "Пучини" редом с режисьора Франко Дзефирели през 1989 г. В "С обич за Гена" са включени и кадри от ежедневието на певицата. Според нейната племенница и осиновена дъщеря Милена Стойкова, има още десетки кадри, които могат да послужат за нов филм за Гена Димитрова. Милена пази подредения архив на леля си. Част от него, както и сценични дрехи се пазят в две зали на Плевенския исторически музей. Милена едва дванайсетгодишна придружава леля си по световните оперни сцени. Момичето от начало учи право във Виена, сбъдвайки желанието на леля си. След време Стойкова разбира, че правото не е нейно поприще. Връща се в България и завършва операторско  майсторство. Именно тази специалност и дава шанса да заснема документални кадри с любимата си леля Гена.

В Бургас днес се състоя и премиерата на книгата на Димитър Сотиров "Гена Димитрова от А до Я". Колегата с бургаски корен, благодари публично на Милена Стойкова за отзивчивостта и възможността да се запознае с архива на Димитрова. Така се ражда неговата книга, в която са включени десетки фотоса, както и много интервюта правени с оперната прима. В момента Сотиров подготвя докторска дисертация на  тема "Медийните образи на феномена Гена Димитрова".

Галерия