С интересна изложба в Етнографската експозиция откриха Нощта на музеите. Снимки Лина Главинова

С интересна изложба в Етнографската експозиция откриха Нощта на музеите. Снимки Лина Главинова

Оркестър "Настроение" и солисти, както и колегите им от "Белите чайки" забавлявали бургазлии в миналото. За това свидетелства изложбата "Забавната музика в Бургас", която бе открита в Етнографската експозиция на РИМ в Нощта на музеите. "Белите чайки" изпълнявали основно песни от репертоара на популярните по онова време Клиф Ричард и Павони. Италианските шлагери са били основно в репертоара в бургаските заведения, където се събирали местните. И местата, където се изпълнявала музика на живо от оркестри не са били много.

Посетителите на ресторант "Гарда" знаели, че освен ще хапнат вкусно, ще се насладят и на музиката свирена от оркестъра на Бончо Гроздев, в който свирил на акордеон и Стефан Диомов.

Морското казино още с откриването си в далечната 1938 година се превърнало в притегателно място за бургазлии и гостите на града. Там гостувала и известната по онова време Леа Иванова.

От изложбата може да се научи интересна информация и за заведение "Поповски", както и за бар "Америка".

През 70-те и 80-е години на миналия век изключително популярен бил ресторант "Кокошките" в Крайморие. Там свирил оркестърът на Кирил Емилев с певица.

Посетителите в Нощта на музеите видяха и първият радиопарат марка "Тулан", произведен в едноименната фабрика, която е открита в Бургас през 1927 година.

В изложбата са представени и два емблематични фестивала за българската естрадна музика - "Златният Орфей" и "Бургас и морето", който в началото е носел името "Бургас, морето и неговите трудови хора".

Изложбата може да бъде разгледана и през следващите месеци.

В Бургас - опашка пред трезора в Нощта на музеите

Галерия