Валентин Люцканов беше секретар на Областна управа повече от 7 години. Снимка Архив

Валентин Люцканов беше секретар на Областна управа повече от 7 години. Снимка Архив

Освободиха секретаря на Областна управа Бургас - Валентин Люцканов. Заповедта за прекратяване на трудовите му правоотношения е с дата 4-ти май, научи "Черноморие". Новината потвърди и бившият вече секретар на администрацията.

По информация на "Черноморие" областият управител Стойко Танков е извикал Валентин Люцканов в кабинета си, за да му връчи заповедта. Това става четири месеца, след като Танков бе назначен от кабинета на Кирил Петков за областен управител на Бургас. Тогава той обяви, че "чистки не прави".

Новият областен на Бургас: Не правя чистки

Освобождаването на Валентин Люцканов е по всяка вероятност политическо. Той заемаше длъжността седем години и няколко месеца. На поста беше наначен като част от "Движение България на гражданите". Люцканов успешно работеше с дългогодишния областен управител Вълчо Чолаков (СДС), след това работи и с Мария Нейкова, която беназначена за областен управител през май 2021 година от служебния кабинет на Стефан Янев. Продължи да изпълнява задълженията си и през първите четири месеца от мандата на Стойко Танков, назначен от квотата на БСП.

Кой ще бъде следващият секретар на Областна управа не е известно. Според запознати, ще бъде обявен конкурс за длъжността. Отсега обаче се знае, че изборът няма да бъде лесен и той ще бъде политически. Въпросът е кое лоби в администрацията ще надделее - това на "Има такъв народ" или на "Продължаваме промяната". И двете партии имат свой зам.-областен управител в Областна управа Бургас. Въпросът е дали ще бъде дадена благословия на Стойко Танков да избере сред кандидатите, които са членове или близки до БСП.