Стойко Танков (вдясно) е новият областен управител на област Бургас. Снимка Архив Черноморие-бг

Стойко Танков (вдясно) е новият областен управител на област Бургас. Снимка Архив Черноморие-бг

"Не правя чистки. Вие ме познавате. Но нека се запозная с екипа, със заместниците, с главния секретар и да видим дали ще работим като добър екип и тогава ще реша ще има ли и какви промени", коментира пред "Черноморие" Стойко Танков. С решение на Министерски съвет от днес той е назначен за областен управител на област Бургас.

"Още никой не ми се е обадил и не мога да коментиран нито кога, нито как ще стане приемането и предаването в Областна управа", допълни Танков.

Той е назначен на поста от квотата на "БСП за България" - единият от коалиционните партньори в кабинета с министър-председател Кирил Петков.

Стойко Танков ще смени на поста Мария Нейкова. Тя бе назначена за областен управител на област Бургас със заповед на служебния министър Стефан Янев на 20-ти май 2020 година.

Декан в БСУ назначен за областен управител в Бургас

Тогава Нейкова също обеща, че смени няма да има. Но скоро след това бяха назначени двама нови заместници - Асен Бонджев - едно от лицата на протестите срещу управлението на ГЕРБ през лятото на 2020 година и Божан Божанов от квотата на БСП.

Зам.-областният на Бургас Бонджев: Не съм имал политически амбиции

Мария Нейкова остави на поста главен секретар Валентин Люцканов, който е от "Движение България на гражданите" - една от партиите, които имаше свои депутати като част от коалиция "Изправи се! Мутри вън!".

Новият областен управител Стойко Нанков има дълга политическа кариера. Той беше и кандидат за кмет на Бургас, издигнат от БСП, срещу тогавашния кмет Йоан Костадинов, който се обяви за независим. Танков бе и народен представител от БСП в 39-о и 40-о Народно събрание. От 1998 г. до 2000 г. е изпълнявал длъжността председател на Общинската агенция по приватизация в Бургас. И след известно отсъствие от активния живот на партията се върна като областен председател.

След като бъде официално назначен за областен управител Стойко Танков ще трябва да освободи поста на областен председател на БСП в Бургас. Той бе преизбран на него на 10-ти ноември миналата година. Изборът на нов областен лидер на червените ще бъде направен след конгреса на БСП, който ще се проведе на 21-ви и 22-ри януари. На него ще бъде разгледана и гласувана подадената от председателя на БСП Корнелия Нинова оставка и ще бъде избран нов председател.