Дейностите по проекта бяха представени от Мариела Гъркова - главен експерт в дирекция ЕПП в Община Бургас. Снимка Черноморие-бг

Дейностите по проекта бяха представени от Мариела Гъркова - главен експерт в дирекция ЕПП в Община Бургас. Снимка Черноморие-бг

В средата на 2022 година жителите на три общини - Бургас, Несебър и Поморие ще започнат да събират разделно биоразградими отпадъци. Освен домакинствата, такива отпадъци генерират и фирми, и ресторанти. Анаеробната инсталация, в която ще се преработват тези органични отпадъци ще заработи до средата на 2023 година. Тя се реализира в рамките на проект, който се финансира със средства по Оперативна програма "Околна среда" и се изпълнява от трите общини. Стойността на проекта е 37 446 755,74 лева, като безвъзмездното финансиране по програмата е на стойност - 29 393 779,29 лева. Останалите средства ще бъдат осигурени от бенефициентите по проекта.

На територията на общините Бургас, Несебър и Поморие живеят общо 282 956 души. По предварителни разчети годишно жителите им изхвърлят 24 930 тона хранителни отпадъци. Хартиените отпадъци са 19 108 тона годишно, зелените - 19 196 тона годишно, дървесината - 2 851 тона годишно.

В рамките на проекта ще бъдат закупени и 10 сметосъбиращи и извозващи машини, както и кофите за събиране на отпадъците. 7 562 ще са кафявите кофи по 120 литра за хранителни отпадъци и 3 753 - кофи по 240 литра всяка за останалите биоразградими отпадъци. По общини те са разпределени така - община Бургас - кафяви кофи 6 580 броя, зелени - 1 700 броя, за община Несебър - кафяви кофи - 939, зелени - 559, за община Поморие - кафяви кофи - 1 114, зелени кофи - 423. Те ще бъдат разположени на териториите на градовете - централните цасти, комплексите, кварталите, съставните селища.

Анаеробната инсталация се изгражда в Северната промишлена зона при улица "Крайезерна" в Бургас, в района на пречиствателната станция за отпадни води. Строителните дейности по реализиране на мащабния проект ще се извършват от немската компания "Bekon". Тя има голям опит в изграждането на подобни инсталации в много страни. Един от реализираните обекти на фирмата е инсталация за преработка на битови отпадъци непосредствено до стадиона на футболния гранд "Байерн" - Мюнхен.

В Бургас започна изграждането на инсталация за биогразградими отпадъци

Следващата  година ще бъдат поставени и кафявите кофи, в които жителите на трите общини ще изхвърлят органичните си отпадъци. Те ще бъдат преработвани в анаеробната инсталация.