Автобусът с нелегалният се вряза в полицейската кола с двамата униформени в нея. Снимка Архив Черноморие-бг

Автобусът с нелегалният се вряза в полицейската кола с двамата униформени в нея. Снимка Архив Черноморие-бг

Четири години и четири месеца лишаване от свобода ще получат двамата сирийци, които превозваха 47 нелегални мигранти с автобуса, който уби двама бургаски полицаи -  Атанас Градев и Йордан Илиев. Районната прокуратура - Бургас наложени ефективни наказания на тримата сирийски граждани подпомогнали противозаконно 47 чужденци да преминават през българска територия.

Обивиняемият О.А. получи ефективно наказание от 4 години и 10 месеца "лишаване от свобода". Спрямо А.А. бе наложено ефективно наказание от 4 години и 4 месеца "лишаване от свобода", а по отношение на непълнолетния по време на извършеното на престъпното деяние  А.Д. бе наложено ефективно наказание от 1 година и 10 месеца "лишаване от свобода".

В днешното съдебно заседание подсъдимите приеха всички факти и признаха вината си по всички обвинения, възползвайки се от законовата възможност да поискат съдебното следствие да премине по съкратеното производство.

По отношение на О.А. е наложена и глоба в размер на 11 000 лева, а спрямо А.А. бе наложена глоба от 18 000 лева.

О.А., А.А и А.Д. – непълнолетен, но могъл да разбира свойството и значението на постъпките си и да ги ръководи бяха предадени на съд от Районна прокуратура - Бургас. Те бяха обвинени в различни престъпления, свързани с противозаконното подпомагане на 47 граждани на Сирия, Мароко и Иран да преминат през българска територия, превозвайки ги с автобус.

О.А. бе предаден на съд за осъществяване на четири отделни престъпни деяния. Първото от тях е за противозаконното подпомагане на посочените граждани на Сирия, Мароко и Иран да преминат през българска територия, превозвайки ги по начин, опасен за техния живот – автобусът е управляван от неправоспособен водач (О.А.), с висока скорост, като 47-те лица са били поставени между седалките на пода в автобуса, без обезопасителни средства (колани). Престъплението е осъществено за времето от 24-25-ти август 2022 г. в област Бургас – на главен път Малко Търново – Бургас, както и в гр. Бургас. Престъплението в квалифицирано по чл.281 от НК. То е извършено в съучастие с А.А. и А.Д, които също бяха привлечени към наказателна отговорност за същото престъпление. Тримата обвиняеми са целели да получат облага за себе си след осъществяване на престъпното деяние.

О.А. бе предаден на съд за и за това, че е управлявал пътническия автобус, който не е регистриран по българския законов ред. Престъпното деяние е осъществено за времето от 24-25.08.2022 г. в гр. Харманли, на републиканския път между Харманли и Симеоновград, на републиканския път от Симеоновград до село Средец, област Стара Загора, на автомагистрала "Тракия", в участъка от Стара Загора до Бургас, на пътя Бургас – Малко Търново и в Бургас. Престъплението е квалифицирано по чл.345, ал.2, вр.ал.1, вр.чл.23, ал.1 от НК. За същото престъпление към наказателна отговорност бе привлечен и А.А, който е управлявал превозното средство по част от маршрута.

О.А. бе предаден на съд и за това, че е управлявал пътническия автобус, който е бил с нидерландски регистрационни табели, издадени за друго превозно средство. Престъпното деяние е осъществено за времето от 24-25-ти август 2022 г. в Харманли, на републиканския път между Харманли и Симеоновград, на републиканския път от Симеоновград до село Средец, на автомагистрала "Тракия", в участъка от Стара Загора до Бургас, на пътя Бургас – Малко Търново и в гр. Бургас. Престъплението е квалифицирано по чл.345, ал.1, вр.чл.23, ал.1 от НК. За същото престъпление като обвиняем бе привлечен и А.А, управлявал превозното средство по част от маршрута.

О.А. бе предаден на съд и за това, че при превозването на гражданите на Сирия, Мароко и Иран е попречил на орган на власт – полицейски служители да изпълнят задълженията си. Престъплението е осъществено на 25-ти август 2022 г. То е квалифицирано по престъпление по чл.270, ал.1, вр. чл.26, ал.1, вр.чл.23 ал.1 от НК.

Горепосочените престъпления са извършени при условията на реална съвкупност между тях. Наложените наказания са общи по така повдигнатите обвинения.

Припомняме също така, че О.А. е привлечен към наказателна отговорност за умишлено причиняване на смъртта на двама полицейски служители, след като предизвика пътнотранспортно произшествие със служебния им автомобил, блъскайки го с управлявания от него автобус. Досъдебното производство, което се провежда под надзора на Окръжна прокуратура - Бургас, предстои да бъде внесено в Окръжен съд - Бургас. 

Бургаските полицаи получават сигнал за автобуса с мигранти 3 минути преди той да ги премаже