DSC_3933

DSC_3933

От утре проверяват фирмите за почистване на снега

републиканската пътна мрежа, която е 1669 кв.км. "Осигурили сме места за складиране на инертните материали, които се използват при зимни условия, както и машини", каза шефът на Областното пътно управлине в Бургас Митко Порязов.

Общините в областта са готови за зимата, стана ясно на провелата се днес среща в областна управа. Представителят на община Поморие изрази безпокойство, че може морето и тази зима да ги изненада, както стана миналата. Сериозна опасност създавала Северната коса в града. За община Средец притесненията идват от училище "Никола Вапцаров" в село Факия и от дома за стари хора с умствена изостаналост в селото. Причината е, че Факия се намира на високо и трудно проходимо през зимата място. За целта са осигурени дърва за огрев и лекарствата се снабдяват с месец напред.

Зам.-областният управител на Бургас Атанас Терзиев поиска от EVN да предоставят навреме информация за спирането на ток и за проблеми, за да се реагира навреме. От дружеството разполагат с 8 моторни шейни и 30 високопроходими вишки за тежка зима.

От ВиК съобщиха, че нямат проблеми и мрежата е готова за зимата. Зам.-кметът на община Руен обаче - Иб Мустафа заяви, че в момента жителите на три села - Мрежичко, Припек и Подгорец са без вода. Заради липса на водопровод, 1 500 жители са на режим. Водата, която тече от чешмите им не става за пиене. Почти през цялото лято питейна вода е доставяна с водоноски. "Имаме проект за изграждането на 8 км. отсечка, но той бе спрян от сегашното правителство с мотив, че парите по ПУДОС са свършили и сега ще търсим други варианти, да кандидатстваме за финансиране. Иначе няма как да изградим връзката до селата", коментира Иб Мустафа.

Текст Десислава Георгиева

Снимка Лина Главинова