DSC_9538

DSC_9538

От утре пускат коли на летището. Мерките за сигурност остават повишени

Те ще престояват там около 3-4 минути, време достатъчно, за да бъде свален или натоварен багажа на пътника, който изпращат или посрещат. Преди да минат през бариетата обаче ще бъдат щателно проверявани. С това леко се разхлабва обръча от мерки за сигурност, които бяха взети часове след убийствения атентат на летището на 18-ти юли. При взрива в автобуса с израелски туристи загинаха шестима души, след които и българския шофьор на рейса. При атентата намери смъртта си и извършителя му.DSC_9775

Промяната в контролния режим и стиковката между службите на летището и туроператорите е дискутирана на среща днес, организирана по инициатива на депутата от ГЕРБ Димитър Бойчев - член на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм в Народното събрание.

В срещата се включиха Георги Чипилски - директор на летището, Златко Димитров - изпълнителен директор на "Слънчев бряг" АД, кметът на община Бургас - Димитър Николов, председателят на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения към парламента - Иван Вълков, директорът на ОД на МВР-Бургас комисар Милен Димитров, както и представители на Гранична полиция.sreshta_30

"През миналата седмица представители от туроператорските фирми се свързаха с мен и проявиха интерес за такава среща, на която да се стиковат мерките за безопасност на "Летище Бургас". Беше важно да се изчистят всички въпроси, които имат туроператорите, тъй като 90 процента от туристите минават през техните фирми и всички ние искаме догодина да дойтат отново у нас", коментира след срещата Димитър Бойчев. Според него срещата е навременна и ползотворна. "Туроператорите поемат своята част от отговорността по отношение на превозваческата дейност, защото те имат договори с транспортните фирми. Всички участници в срещата се съгласиха, че действията не трябва да са за сметка на сигурността. А мерките се приемат добре от страна на туристите", каза пред Chernomorie-bg Димитър Бойчев.

Постигнато е споразумение с туроператорите автобусите, които правят трансфери на туристи да ползват паркинга извън летището, докато чакат. Влизането им на територията на аеропорта да става с обозначени табели с фирмата, да бъдат посочен часа на полета, от който се чакат туристи. Целта е да има малко струпване на автобуси пред аеропорта и да се избегнат задръстванията. Шофьорите да не напускат автобусите или да бъдат близо до тях, за да могат да реагират незабавно в случай на нужда. Туроператорите ще могат да влизат след показване на легитимация.

"Около 1000 израелски туристи почиват в момента в Слънчев бряг. Има отказани резервации, но процента не е голям. Днес се очакват още четири полета от Израел. Поддържам връзка с полицията. Хотелиерите от своя страна също имат въведени допълнителни мерки за сигурност и пропускателен режим в хотелите си", каза пред Chernomorie-bg Здравко Димитров.

Текст Десислава Георгиева

Снимки Пресцентър ГЕРБ и Лина Главинова