Отчетоха готовността на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г. /ЕКС/ Жана Андреева. Ние имаме много международни фестивали. Международният музикален фестивал "Варненско лято" е с 85-годишна история, посочи тя. 

Бюджетът, който е предвиден тази година е 270 000 лева. 200 000 лева от тях са отпуснати по програмата за творчески проекти "Варна - територия на творчеството", каза Андреева. По-нейни данни 28 проекта са одобрени и са в процес на реализация. Те са част от кандидатурата на морския град за европейска културна столица. 

Община Варна също кандидатства за средства по оперативна програма "Регионално развитие". Проектът за иновативни културни събития е внесен в МРРБ и е вероятно да бъде одобрен, очакваме резултати май месец, добави Андреева.

По думите й е изготвено логото за кандидатурата на Варна за ЕСК през 2019 година. В процес на подготовка е и сайта за кандидатурата на нашия град. Сключени са договори за луксозен албум на български и английски език, който да представляват културното наследство на Варна. Предстои представителна изложба на открито "Варна-кандидат за ЕКС 2019", която ще включва Морска гара и курортните комплекси.

Предстои още да бъде създаден и "Клуб Варна 2019". Той ще бъде оглавен от кмета Кирил Йорданов. За участие са поканени изявени художествени творци, интелектуалци и политици. Клубът ще се събира два-три пъти годишно и ще бъде в полза на варненската кандидатура.

Варна ще потърси подкрепата на други градове за кандидатурата си. Предстоят срещи и разговори с ръководствата на общините Шумен, Плиска, Преслав, Добрич, Балчик, Каварна и други. Целта е подписване на меморандум за присъединяването им като регион за провеждане на събития, каза Андреева.

 

Днес+