Велин Задгорски се върна в Бургас преди време, заради паметника на своя баща - Петко Задгорски. Снимки Архив Черноморие-бг

Велин Задгорски се върна в Бургас преди време, заради паметника на своя баща - Петко Задгорски. Снимки Архив Черноморие-бг

На 85 години ни напусна Велин Задгорски, син на именития бургаски художник Петко Задгорски. По този тъжен повод кметът на Бургас Димитър Николов изказва съболезнования на неговите роднини и близки.

Велин Задгорски от години живееше със семейството си в Мюнхен, Германия. Последните му визити в родния град бяха по повод изграждането на бюст-паметник на баща му Петко Задгорски в Морската градина. Сдружението "Общество за духовни изяви" бе упълномощено от него да съдейства по осъществяване на идеята и проектът вече е във финална фаза.

Руси Костадинов ще прави паметника на Петко Задгорски

Паметникът е напълно завършен. Негов автор е Руси Костадинов.

"Предвиждахме към месец май заедно с него, неговите внуци, известни художници, поети, интелектуалци, официално да го открием. За съжаление, тези тъжни новини ни изпревариха", обясни председателят на Сдружение "Общество за духовни изяви" и на Инициативния комитет за издигането на паметник на Петко Задгорски - журналистът и издател  Румяна Емануилиду.

Община Бургас активно съдейства за реализирането на проекта.

Галерия