При четири от петте случая откритите парични средства са британски лири с обща стойност 1 407 740 паунда. Снимка Архив

При четири от петте случая откритите парични средства са британски лири с обща стойност 1 407 740 паунда. Снимка Архив

Недекларирана валута с левова равностойност 906 792 лева откриха митническите служители на митнически пункт "Лесово" при две отделни проверки на два товарни автомобила, излизащи от страната. На 9-ти юли около 03.20 часа на пункта в Лесово пристига товарен автомобил с турска регистрация, пътуващ от Франция за Турция през България. В зоната за митнически контрол шофьорът, турски гражданин с инициали S.C., е заявил, че няма нищо за деклариране. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която са открити във фабрични кухини в шофьорската кабина и в долапи от външната страна на кабината найлонови пликове, съдържащи британски лири с различен номинал. Установено е, че общата сума недекларирана валута е 241 405 британски лири с левова равностойност 558 194 лева. По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор от Териториална дирекция "Митница" Бургас за престъпление по чл. 251, ал. 1 от Наказателния кодекс под надзора на Районна прокуратура – Ямбол.

При втория случай на 11-ти юли около 09.40 часа, на същия пункт на трасе за изходящи товарни автомобили от България пристига товарен автомобил с влекач и полуремарке с турска регистрация, пътуващ от Германия за Турция. Шофьорът, турски гражданин с инициали B. I., е заявил, че няма нищо за деклариране. При извършената щателна митническа проверка на превозното средство, митническите инспектори откриват във фабрични кухини във вратите на шофьорската кабина увити в найлонови пликове недекларирани общо 150 760 британски лири с левова равностойност 348 598 лева. По случая също е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 251, ал. 1 от НК, което се провежда от разследващ митнически инспектор от ТД Митница Бургас, под надзора на Районна прокуратура – Ямбол.

Само за последните 10 дни митническите служители от ТД "Митница" Бургас са задържали на граничните пунктове с Турция МП "Лесово" и МП "Капитан Андреево" недекларирана валута с левова равностойност 3 851 182 лева. При четири от петте случая откритите парични средства са британски лири с обща стойност 1 407 740 паунда.