Arheo4

Arheo4

Откриха рядка реликварна камера в базилика от VI век

в базилика от VI век е открита при разкопките на крепостта "Порос", на полуостров "Форос" в квартал "Крайморие". Тя е с дължина от 80 см и широчина 50 см. В нея могат да бъдат съхранявани до три мощехранителници. Milen2По всяка вероятност, когато жителите на Порос са напускали района са отнесли със себе си и мощите на светците, които са се намирали в базиликата, каза Милен Николов (на снимка №2) директор на Регионален исторически музей Бургас и ръководител на разкопките на Порос.

Територията на обекта е 60 дка и е собственост на бизнесмена Тодор Батков. Тя се намира на 1 км от Крайморие и на 3,5 км от центъра на Бургас. Крепостната стена е известна още от 1989 година, когато са първите изследвания на района. Проучванията започнаха през 2008 година. По-сериозно археологически разкопки се правят в последните няколко години. Това лято община Бургас отпусна 25 000 лева, а Тодор Батков - 40 000 лева за работата на археолозите. ДоPoros2 този момент са разкрити 285 метра от крепостната стена, четири бойни кули с дебелина на стените от по 3 метра, сгради от VI век, пристанищни постройки, римски постройки със запазен мрамор, много предмети.

По време на спасителните разкопки това лято е открита раннохристиянска базилика от V-VI век. Тя е с дължина 19.50 метра и е широка 14 метра. Храмът е трикорабна едноабсидна базилика с оригинална подова настилка. На това място е имало късноримска постройка с жилищен и стопански характер. Пожар е изпепелил постройката през 20-30-те години на V век и след около 50 години на това място е изградена базиликата. В нея има запазени мраморни архитектурни детайлки, реликварната камера, съд от мрамор за светена вода. В базиликата е открит и добре оформена гробна камера със скелет. "По всяка вероятност там е бил погребан мъж с висок църковен сан. Според първоначалните ни проучвания, това е епископски храм и е напълно възможно скелета да е на епископ", уточни Милен Николов.

Базиликата, която се намира в крепостта "Порос" е от важно значение за историята на Бургас и региона. Раннохристиянските църкви, открити по нашите земи са изключително малко на брой - две в Несебър, на остров "Свети Иван" и на остров "Свети Кирик" и петата е на Порос. Това е и първият такъв храм на територията на община Бургас. Тя легитимира и града като раннохристиянски център. Археолозите се надяват да открият и друга бизилика.

При разкопките те са попаднали и на интересни предмети - държачи за кандила, керамика от Африка и Сирия, керамичен съд с изобразен лъв от Пергам, лампи с кръстове и други.