poda2

poda2

Откриват 7-метрова кула на "Пода"

популярната дестинация за природен туризъм и наблюдение на редки видове птици, освен познатите две специализирани укрития, вече ще предлага на гостите от цяла Европа и света едно по-различно и удобно място за наблюдение на птици. Кулата е възстановена на най-красивото място в защитената местност. От нея се разкрива красива гледка към Черно море, града, бившите утайници на нефтопреработващото предприятие (през по-голямата част от годината те са предпочитано място за почивка от много видове птици), както и към единствената смесена чаплова колония в близост до голям и модерен град, като Бургас. На ниските храсти в защитената територия гнездят заедно малка бяла чапла, сивата, нощната, гривеста и ръждивата чапли, както и бялата лопатарка, блестящият ибис и малкият корморан.

Високото съоръжение, предназначено за посетители, е само едно от подобренията в туристическата инфраструктура на защитена местност "Пода", стопанисвана от Българско дружество за защита на птиците. Предстои да бъдат изградени два паркинга за автомобили и да се подобри пътят към защитената територия. Всичко това ще се случи в рамките на проект "Живот за Бургаските езера" по  програма "LIFE+" на ЕС, изпълняван от БДЗП.

Надяваме се с Ваша помощ и подкрепата на всички наши гости по време на откриването да изберем име на кулата за наблюдение на птици. След официалното откриване сме подготвили кетъринг за всички гости.