Радка Памукова (в средата) настоява за именуването на Летния театър на името на нейния ученик Емил Чакъров. Снимка Лина Главинова

Радка Памукова (в средата) настоява за именуването на Летния театър на името на нейния ученик Емил Чакъров. Снимка Лина Главинова

Общественото обсъждане за именуване на Летния театър в Бургас на диригента Емил Чакъров, което трябваше да се проведе днес, се отложи поради липса на интерес. То бе насрочено от общинската администрация, но на него в Заседателната зала дойдоха само Диана Саватева - зам.-кмет по култура в Община Бургас, Весела Йорданова - директор на дирекция "Култура и връзки с обществеността", Петър Парушев - началник отдел "Култура" и още няколко представители на администрацията. Освен тях и журналистите, на обсъждането беше само Радка Памукова - началната учителка на Емил Чакъров в бургаското училище "Св. св. Кирил и Методий".

Заради липса на интерес от страна на гражданите бе насрочена втора дата за обсъждане на 10-ти март от 17.30 часа в Заседателната зала на Общината.

Предложението за именуването на Летния театър на Емил Чакъров е на кмета на Бургас Димитър Николов.

Малцина бургазлия явно знаят, че една от залите на Летния театър вече носи името на маестро Чакъров. Тя бе именувана на 9-ти август 2014 година в присъствието на Йорданка Ананиева – тогава зам.-кмет по култура в Община Бургас (сега зам.-кмет по образование в Общината б.а.). За освещаването на залата, чийто вход е откъм гърба на Летния театър, бе наредена и фотоизложба "Емил Чакъров". На събитието тогава дойдоха съучениците и приятелите на маестрото, сред които проф. Минчо Минчев, проф. Георги Спасов, концертмайсторът Димитър Иванов, сестрата на Чакъров, магистър - фармацевт Виолета Попова, придружена от 13-годишната си, тогава, внучка Вишана Попова.

Две години по-рано, през 2012 година, имаше предложение Летния театър да носи името на музиканта Пламен Ставрев (той си отиде от този свят на 15-ти декември 2011 година б.а.). "Идеята за именуването на Летния театър беше моя. Преди да я обявя я консултирах със съпругата на Пламен – Пени Ставрева. Тогава тя не бе подкрепена от съветниците. Нямам нищо против Емил Чакъров, който е прославил България. Но няма да участват в обсъждането и гласуването на това предложение. Мисля, че така е редно", каза пред "Черноморие" Георги Маринчев - общински съветник и зам.-председател на "Движение Гергьовден". Докладната записка обаче тогава не бе подкрепена от мнозинството в местния парламент - групата на ГЕРБ.

Така се стигна до днес, когато кметът Николов предлага Летния театър да носи името на Емил Чакъров.

Емил Чакъров е роден на 29-ти юни 1948 година в Бургас. Учил е в бургаското СУ "Св. Св. Кирил и Методий". Негова начална учителка е била Радка Памукова.

През 1962 година той постъпва в Софийското музикално училище. От 1967-1971 година е студент в Софийската консерватория. През 1971 година става лауреат на конкурса "Херберт фон Караян". От 1973-1974 година Емил Чакъров е в творчески контакти със Сейджи Озава, Ленард Бърнстейн, Зубин Мета и т. н. Където и да е дирижирал по света, Чакъров винаги е казвал: "Аз обичам Бургас. Аз съм от Бургас".

На 22-и март 1991 година е последният концерт на Емил Чакъров в Париж с Френския национален оркестър. Изпълнена е ораторията "Свети Павел" от Феликс Менделсон. 4-и август 1991 година е скръбна дата не само за българската, но и за световната музикална култура, когато маестрото почива.

През 2019 г. в Общината постъпи предложение от Инициативен комитет с председател проф. Минчо Минчев, и Гражданско музикално сдружение "Памет за Емил Чакъров" с ръководител Радка Памукова, за изграждане на паметник на големия ни диригент. Неговото позициониране в близост до Летния театър ще допълни ансамбъла от скулптури на духовни личности и бележити бургазлии - там са Апостол Карамитев, Георги Калоянчев, Петя Дубарова, Христо Фотев.